EXPERT GERMAN: SĂ NU SE CREADĂ CĂ PROBLEMA TRANSNISTREANĂ ESTE PRIORITARĂ ÎN DIALOGUL UE CU RUSIA
Profesorul Universităţii Libere din Berlin, Ekart D. Stratenschulte, consideră că problema transnistreană nu este prioritară în dialogul dintre UE şi Rusia.
Potrivit agenției INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe la Chişinău dedicată problemelor de cooperare în domeniul securităţii între UE şi RM, el a menţionat că în această direcție apar „probleme” atunci când vine vorba de „prezența trupelor străine și a armamentului”, căci „despre evacuare se vorbește de mai bine de 20 de ani”.
„Dar Rusia acționează ca apărător al Transnistriei și, atâta timp cât această situație persistă, nicio decizie de reglementare propusă de Chișinău sau Tiraspol nu va fi funcțională”, a subliniat expertul.
Potrivit lui, „prin urmare, Rusia trebuie să ofere ceva care să motiveze evacuarea trupelor”.
„Și aici apare întrebarea: cine anume și ce anume trebuie să ofere. Putem vorbi despre Moldova, căci ea și-a arătat intenția de a se alătura spațiului eurasiatic (RM este membru observator al UEEA – „I.”) și putem presupune că, dacă devine membru al UEEA, acest lucru va contribui la rezolvarea conflictului. Pe de altă parte, se poate presupune că de negocieri ar trebui să se ocupe UE. Dar negocierile privind reglementarea transnistreană nu sunt printre cele mai înalte priorități. Să nu mă înțelegeți greșit, acesta este un conflict înghețat, în care situația este destul de stabilă, spre deosebire, să zicem, de Nagorno-Karabah. Și UE are multe alte probleme pe marginea cărora trebuie să negocieze cu Rusia”, a spus el.
De asemenea, expertul a menționat că nu vede „acum posibilitatea ca UE și Rusia să negocieze pe această problemă și să găsească o soluție”.
„Dar niciodată să nu spui niciodată. Principalul este că acum autoritățile Moldovei să păstreze legături strânse cu regiunea transnistreană, pentru ca, atunci când va apărea posibilitatea reunificării, să nu existe nicio diferență mare de opinii”, a declarat Ekart Stratenschulte.