PARLAMENTUL A DECLARAT ILEGALĂ PRIVATIZAREA „AIR MOLDOVA” ŞI RECOMANDĂ GUVERNULUI SĂ REZILIEZE CONTRACTUL
Parlamentul a declarat ilegală privatizarea „Air Moldova” şi recomandă Guvernului să rezilieze contractul respectiv. Această decizie a fost luată cu majoritatea de voturi la şedinţa Parlamentului de vineri, în urma audierii raportului comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice în anii 2013-2019.
Potrivit agenţiei INFOTAG, preşedintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a menţionat că „la baza tranzacţiei de privatizare a fost o schemă frauduloasă.”
„În anii 2015-2018, compania aeriană era condusă de un director interimar, care și-a permis numeroase încălcări. Managementul dezastruos a dus la o situație paradoxală: compania majora traficul de pasageri de la an la an și, în același timp, acumula datorii, care au ajuns la 1,3 mlrd. lei”, a spus el, menționând că din 2014 nu a existat nici un raport de audit independent al situațiilor financiare ale companiei, chiar dacă aceste servicii au fost contractate și achitate.
Potrivit deputatului, până în vara anului 2018, privatizarea companiei aeriene naționale „nici nu se discuta”, ci dimpotrivă, în martie a fost prezentat un plan pentru restructurarea „Air Moldova”, iar două luni mai târziu, Agenția Proprietății Publice a stabilit efectuarea unei evaluări a întreprinderii de stat pentru a începe privatizarea acesteia”.
„Această evaluare a stabilit valoarea de piață a companiei la suma de 48,6 mil. lei, deși în mod obiectiv e vorba de cel puțin 3 mlrd. lei. Am apelat la experți independenți și am ajuns la concluzia că evaluarea a fost efectuată cu numeroase încălcări”, a spus el.
Munteanu a menționat că „contractul de privatizare a fost întocmit absolut inadecvat”.
„Contractul nu prevede nicio garanție. Iar instituțiile de stat care au participat la semnarea contractului au știut din start despre posibilele riscuri, în cazul în care cumpărătorul (Civil Aviation Group – “I.”) nu îşi respectă angajamentele. Unul dintre motivele încheierii tranzacţiei cu compania privată a fost necesitatea de a acoperi datoriile companiei „Air Moldova”. Dar aceste datorii nici astăzi nu au fost achitate, deși cumpărătorul, conform documentelor, era obligat să rezolve această problemă în decurs de 3-4 luni. Suntem nevoiţi să constatăm că, la un an de la privatizare, situația financiară a „Air Moldova” nu s-a îmbunătățit, iar obiectivele declarate ale privatizării nu au fost atinse”, a spus el.
Deputatul a mai constatat că tranzacția „a avut loc în mod „netransparent, cu inacțiunea completă a autorităților responsabile și pe temeiuri ilegale”.
„Există suficiente premise pentru a începe procesul de reziliere a contractului de privatizare, confiscarea mijloacelor investite din surse dubioase și tragerea la răspundere a celor implicați în această tranzacție, cu achitarea prejudiciilor aduse statului în urma acțiunilor lor”, a conchis Munteanu.
De asemenea, hotărârea Parlamentului conține recomandări pentru Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupţie „de a examina respectarea legislației de către conducerea organelor de stat în procesul de pregătire și privatizare a companiei aeriene și, la necesitate, să ia măsurile de rigoare”.