BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII A ACORDAT COMPANIEI „GLASS CONTAINER COMPANY” UN CREDIT ÎN VALOARE DE 5 MIL. EURO ÎN CADRUL PROGRAMULUI „FILIERA VINULUI”
Cel mai mare producător de sticlă din Republica Moldova, „Glass Container Company”, ai cărui acționari sunt „Western NIS Enterprise Fund” și Moldova-Agroindbank, își va mări capacitatea de producere cu 60% datorită unui credit în valoare de 5 mil. euro, acordat de Banca Europeană de Investiții (BEI) în cadrul Programului „Filiera Vinului”.
Surse din cadrul companiei au relatat pentru agenția INFOTAG că „Glass Container Company” produce peste 220 de tipuri de sticlă pentru 250 de clienți. Astfel, pentru a satisface cererea pe piață, compania va achiziționa și instala una dintre cele mai performante linii de producere a articolelor din sticlă.
Șeful reprezentanței BEI în Republica Moldova, Antonio Castillo, a menționat că „Glass Container” a devenit cel mai mare beneficiar al programului „Filiera Vinului”.
„Această finanțare este parte a Programului „Filiera Vinului”, ce are drept scop modernizarea industriei vitivinicole din Moldova și, într-un final, asigurarea unei calități ireproșabile la producere. Ne-am propus să asigurăm, datorită acestui proiect, întregul lanț al industriei, începând cu producătorii de struguri și terminând cu procesul de ambalare sau chiar furnizare a produselor pe piață. Această linie de credit a fost cea mai amplă, în valoare de 5 mil. euro și a permis companiei să-și extindă serviciile și să ajungă pe alte piețe. Aș dori ca tot mai mulți investitori să contribuie la dezvoltarea sectorului privat din Republica Moldova”, a menționat Antonio Castillo.
Reprezentanta programului „Filiera Vinului”, Veronica Mârzac, a menționat că, datorită participării în cadrul acestui program, compania „Glass Container” a beneficiat de mai multe avantaje, printre care o rată a dobânzii și termenul de împrumut avantajoase, facilități fiscale și vamale la importul echipamentelor și acordarea suportului consultativ.
Directorul „Glass Container”, Oleg Baban, susține că, datorită investițiilor realizate, inclusiv datorită programului „Filiera Vinului”, compania a reușit să devină una dintre cele mai solicitate pe piață. Astfel, la momentul actual, cererea depășește dublu capacitatea de producere a companiei.
„Actualmente, putem afirma cu certitudine că compania noastră este lider în această zonă, iar sursele financiare suplimentare ne vor oferi noi oportunități. Producem peste 220 de tipuri de sticlă pentru 250 de clienți din peste 30 de țări, iar 60% din producție este exportată în UE. Datorită schimbărilor, a crescut și cererea, astfel că la moment aceasta este dublă față de capacitatea companiei. Astfel, ne propunem, în anul următor să instalăm încă o linie de producere”, a menționat el.
INFOTAG precizează: Programul „Filiera Vinului” a fost creat de către Guvernul RM și Banca Europeană de Investiții pentru soluționarea deficiențelor structurale ale industriei vinicole moldovenești. Scopul acestuia este de a contribui la restabilirea sectorului vinicol al RM și la asigurarea producerii vinului cu denumire de origine și indicație geografică protejată. Programul a catalizat investirea în sectorul vitivinicol a peste 100 mil. euro, 50% din acești bani fiind un credit oferit Guvernului Republicii Moldova de către BEI. Cu acești bani au fost realizate 71 de proiecte investiționale fiind renovate conform standardelor de calitate internaționale 55 de vinării și restructurate și înființate peste 2250 hectare de viță-de-vie.