PREŞEDINTELE IGOR DODON A DISCUTAT CU MISIUNEA DE EXPERŢI FMI POSIBILITATEA REVIZUIRII UNOR ÎNŢELEGERI ATINSE ANTERIOR
Preşedintele Igor Dodon a discutat cu Misiunea de experţi FMI posibilitatea revizuirii unor înţelegeri care au fost atinse între Guvern şi Fond în cadrul vizitei anterioare a Misiunii la Chişinău, la mijlocul verii. Potrivit agenţiei INFOTAG, şeful statului a menţionat pe pagina sa de facebook că „a exprimat poziția Președinției faţă de principalele aspecte ale colaborării țării cu această organizație financiară internațională”.
Potrivit lui Dodon, el a reiterat „disponibilitatea de a continua colaborarea cu FMI după expirarea programului actual, în condițiile agreării unor condiții menite să asigure o dezvoltare economică robustă, sporirea nivelului de protecție socială a populației și consolidarea reală a sistemului finanțelor publice”.
„Republica Moldova are nevoie de suport financiar din partea partenerilor tradiționali, va explora posibilitățile de extindere a geografiei potențialilor donatori instituționali sau bilaterali, dar accentul principal va fi pus pe politicile interne de dezvoltare economică, de extindere a bazei fiscale și sporire a atractivității investiționale, reieșind din interesul național al țării”, a declarat Dodon.
În acelaşi timp, el a remarcat „poziţia rezervată față de unele măsuri cu caracter fiscal, promovate în cadrul programului existent”.
„În special, este vorba de modificările legislației fiscale în privința sectorului HoReCa, care, în opinia noastră, pot afecta perspectivele de dezvoltare a unei ramuri strategice pentru Republica Moldova – turismul. Suntem de opinia că măsurile adoptate în acest sens trebuie revăzute fără a afecta relațiile cu FMI, Guvernul și echipa urmând să discute acest subiect în continuare. Totodată, în scurt timp va fi lansat un set de inițiative menite să contribuie la dezvoltarea acestui sector important. Am reiterat poziția noastră fermă de a nu admite majorări de impozite și tarife, or aceste acțiuni descurajează creșterea economică, contribuie la exodul populației din țară și nu aduc efectele pozitive scontate”, a declarat Preşedintele.
El a informat echipa FMI și despre proiectele sociale înaintate recent de instituția prezidențială. Este vorba, în special, despre indexarea de două ori pe an a pensiilor, despre asigurarea unei perioade garantate de primire a pensiei și despre extinderea numărului beneficiarilor de ajutor în perioada rece a anului.
„Aceste proiecte sunt promovate actualmente în Parlament, fiind unanim susținute de deputați in marea majoritate a comisiilor parlamentare, iar intenția de a asigura un nivel mai sporit de protecție socială celor mai vulnerabile categorii de populație a fost susținută de reprezentanții FMI”, a amintit Dodon.
Șeful Misiunii FMI, Ruben Atoyan, a subliniat că Consiliul directorilor FMI a aprobat în ședința din 20 septembrie extinderea Programului cu Moldova.
„Discuțiile despre Moldova au durat o oră întreagă. Acest lucru arată că există un mare interes faţă de țară, o susţinere mare și există multe nuanțe pe care am vrut să le discutăm”, a spus Atoyan.
Misiunea, care s-a aflat în Moldova timp de o săptămână, și-a încheiat activitatea. În special, ea a evaluat procesul de planificare bugetară pentru anul 2020 și a discutat perspectivele de cooperare după finalizarea actualului program, în martie 2020.
Anterior, Consiliul de directori executivi al FMI a finalizat a patra și a cincea evaluare a Programului Republicii Moldova, prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF). Astfel, Republica Moldova a obținut acces la 33,6 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a $46,1 mil.