COMISIA PARLAMENTARĂ A APROBAT CANDIDAŢII PENTRU FUNCŢIILE DE AMBASADORI ÎN UE ŞI TURCIA
Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană a aprobat marţi candidaţii pentru funcţiile de ambasadori ai Moldovei în Uniunea Europeană şi Turcia.
Potrivit agenţiei INFOTAG, pentru funcţia de şef al misiunii diplomatice a RM în UE este propusă Daniela Morari, care până nu demult, timp de trei ani, ocupat funcţia de viceministru şi apoi de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). La minister ea a fost responsabilă de integrarea europeană, precum şi a participat la negocierile privind semnarea Acordului de Asociere RM-UE şi a Acordului privind liberalizarea regimului de vize. Cu două luni în urmă ea a fost transferată în altă funcţie la MAEIE.
Fostul başcan al Găgăuziei (1999-2002), actualmente consilier pentru afaceri internaţionale al başcanului autonomiei, Dumitru Croitor, este propus la funcţia de Ambasador în Turcia. El a fost anterior Ambasador al Moldovei în Elveţia (2002-2006). Ulterior, el a rămas să locuiască în Elveţia, apoi a revenit în ţară, devenind consilier al başcanului Găgăuziei.
Discuţiile în comisie au fost foarte furtunoase, deputaţii au adresat candidaţilor întrebări tăioase. Deputaţii au întrebat-o pe Daniela Morari ce ar face dacă ar primi instrucţiuni contrare de la Preşedintele ţării, de la Guvern şi de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Ea a răspuns că "aşa ceva nu ar trebui să fie, deoarece, pentru a promova o politică externă bună, trebuie să existe o politică internă bună şi coordonată".
Preşedintele Comisiei parlamentare, Iurie Reniţă, care a fost anterior Ambasador al Moldovei la Bucureşti şi Bruxelles, a declarat că, "în acest caz, trebuie să urmeze instrucţiunile ministerului, nu ale altcuiva".
Candidata a mai fost întrebată ce impact au avut asupra situaţiei din Moldova cele două rezoluţii ale Parlamentului European de anul trecut, după care UE a suspendat finanţarea externă a Moldovei. Diplomatul a răspuns că "MAEIE a luat act de aceste rezoluţii şi a luat măsuri pentru a remedia situaţia".
Membrii comisiei au pus o serie de alte întrebări cu privire la situaţia din ţară şi activitatea diplomaţilor în perioada guvernării Partidului Democrat. Fostul preşedinte al Parlamentului, deputatul PDM, Andrian Candu, le-a recomandat candidaţilor "să nu se angajeze în polemică politică cu deputaţii". Drept urmare, candidaţii au fost susţinuţi de deputaţii atât din partea guvernării, cât şi din partea opoziţiei. Doar deputatul Denis Ulanov din partea Partidului Şor a votat împotriva aprobării candidaţilor.
Opiniile deputaţilor au fost împărţite în cadrul discutării candidaturii lui Victor Chirilă pentru funcţia de Ambasador al RM în Franţa. Chirilă este de mult timp preşedintele unei organizaţii neguvernamentale, al Asociaţiei pentru Politică Externă. În acelaşi timp, el locuieşte de câţiva ani în Grecia, unde lucrează împreună cu soţia. Candidatul nu a venit la şedinţa Comisiei parlamentare.
Vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, a propus aprobarea candidaturii fără discutare. Însă deputaţii PDM au refuzat să examineze această chestiune în lipsa candidatului. Comisia a decis să amâne discuţiile pentru următoarea şedinţă.
Potrivit legislaţiei, şefii misiunilor diplomatice sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile de numire în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul Afacerilor Externe, în consultare cu Comisia parlamentară pentru politică externă şi integrare europeană. În acelaşi timp, În acelaşi timp, înainte ca problema să fie pusă în discuţie, MAEIE trebuie să primească acordul ţării gazdă. De această dată, Moldova nu a solicitat încă acordul privind candidaţii discutaţi. Preşedintele Comisiei, Iurie Reniţă, şi-a exprimat dorinţa ca candidaţii să primească avizul consultativ al comisiei parlamentare de profil înainte de a conveni candidaturile cu partea gazdă, deoarece, în caz contrar, avizul deputaţilor devine o formalitate.
În prezent, sunt vacante şi funcţiile de ambasador al Moldovei în SUA, China, Italia, iar în câteva ţări, mandatele diplomaţilor moldoveni au expirat de mult. Complexitatea numirii constă şi în faptul că este dificil pentru preşedinte şi guvern să ajungă la un numitor referitor la candidaţii.