ŞEFUL DELEGAŢIEI UE ÎNDEAMNĂ MAJORITATEA DE GUVERNARE SĂ SE CONCENTREZE PE ASIGURAREA STABILITĂŢII
Şeful Delegaţiei UE în RM, Peter Michalko, îndeamnă majoritatea de guvernare să se concentreze pe asigurarea stabilităţii în republică.
Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, la o conferinţă dedicată împlinirii a cinci ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, diplomatul a menţionat că „scopul principal al autorităților întotdeauna trebuie să fie cel de a răspunde așteptărilor și nevoilor cetățenilor”.
Michalko a identificat câteva domenii importante pentru UE, care sunt reflectate și în Strategia națională-2030, precum și în prioritățile formatului Parteneriatului Estic.
„Este vorba de economia durabilă, bazată pe investiții în infrastructura strategică, interacțiunea cu UE în domeniul transporturilor, energiei, comunicațiilor și serviciilor”, a spus el.
Potrivit lui, pentru a atinge aceste obiective, autoritățile trebuie să ia o serie de măsuri urgente, inclusiv „în domeniul asigurării stabilității sectorului financiar”.
„Procesul de reforme în sectorul bancar trebuie să continue, iar domenii precum asigurările și împrumuturile nebancare ar trebui monitorizate îndeaproape. Esențială este implementarea reformelor în domeniul siguranței alimentare, inclusiv pentru a oferi producătorilor locali posibilitatea de a exporta produse animaliere, precum și de a îmbunătăți calitatea producţiei. În acest context, extrem de importante sunt numirea urgentă a noii conduceri a Agenţiei Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și reformarea ulterioară a instituției în conformitate cu prevederile DCFTA”, a spus diplomatul.
Printre alte domenii importante care necesită reforme, Michalko a numit „legislaţia muncii, reducerea sărăciei, protecția mediului, îmbunătățirea calității serviciilor sociale și medicale”.
„În procesul de reforme extrem de importantă este asigurarea unei administrări publice competente și consolidarea instituțiilor. Aceasta va permite asigurarea unei dezvoltări serioase. Primordiale trebuie să devină două principii: crearea unui stat de drept şi aceasta înseamnă, în primul rând, reforma justiției, precum şi reforma teritorial-administrativă cu o descentralizare reală. Vedem voința autorităților în ceea ce privește implementarea Acordului de Asociere. Rezultatele pot fi obținute și acest lucru se va întâmpla cu siguranță”, susţine diplomatul.