1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. MINISTRUL DE EXTERNE AL ROMÂNIEI CONSIDERĂ CĂ SCHIMBAREA GUVERNULUI RM ÎNTR-UN MOMENT ESENŢIAL PENTRU REFORMA JUSTIŢIEI CONTRAVINE INTERESELOR MOLDOVEI
13:30 - 06.12.2019
195
0 /5 Stars by
0
0

MINISTRUL DE EXTERNE AL ROMÂNIEI CONSIDERĂ CĂ SCHIMBAREA GUVERNULUI RM ÎNTR-UN MOMENT ESENŢIAL PENTRU REFORMA JUSTIŢIEI CONTRAVINE INTERESELOR MOLDOVEI

MINISTRUL DE EXTERNE AL ROMÂNIEI CONSIDERĂ CĂ SCHIMBAREA GUVERNULUI RM ÎNTR-UN MOMENT ESENŢIAL PENTRU REFORMA JUSTIŢIEI CONTRAVINE INTERESELOR MOLDOVEI

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, consideră că schimbarea Guvernului Moldovei contravine intereselor republicii. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta ministrul român a declarat la întrevederea cu omologul său moldovean Aureliu Ciocoi, care a avut loc în marja Reuniuni Ministeriale a OSCE.

„Șeful diplomației române a atras atenția, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, într-un moment esențial pentru reforma justiției în Republica Moldova, schimbare contrară intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi”, se arată într-un comunicat al MAE al României.

Aurescu a menţionat „progresele importante realizate de Republica Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu, în implementarea reformelor necesare apropierii de UE, în scopul promovării valorilor democrației și statului de drept, în lupta împotriva corupției și asigurarea independenței justiției, precum și în domeniul economic și social”.

„În condițiile schimbării de Guvern de la Chișinău, sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova va trebui reevaluat și condiționat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiția și administrația, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice și ale statutului de drept”, a declarat ministrul român.

În acest context, Aurescu a subliniat că „sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizați, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului Guvern, în baza parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum și strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”.

„Sprijinul României va continua să urmărească, cu prioritate, interesele cetățenilor Republicii Moldova, se va concentra la nivel local și va viza, pe de altă parte, continuarea realizării proiectelor bilaterale strategice de interconectare”, a spus ministrul român.

De asemenea, el a evidențiat importanța pe care România o acordă reglementării conflictului din regiunea transnistreană, „cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova și fără afectarea viitorului său european, plecând de la premisa că acest conflict interesează direct, din punct de vedere al securităţii, România ca stat UE și NATO”.

În discursul său la summit-ul OSCE, el a reiterat „importanța retragerii trupelor și muniției străine de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu normele dreptului internațional și angajamentele anterior asumate în cadrul OSCE”.

„România pledează pentru continuarea dinamicii pozitive înregistrate în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, care să conducă la o reglementare durabilă, pașnică și cuprinzătoare în formatul „5+2”, fără a afecta perspectivele europene ale Republicii Moldova”, a declarat Aurescu.

Serviciul de presă al MAEIE al Moldovei, la fel, a comunicat despre întrevederea lui Aureliu Ciocoi cu omologul său român. Potrivit comunicatului, la întrevedere s-a discutat „stadiul actual și perspectivelor relațiilor bilaterale” dintre ţări.

„Schimbarea Guvernului Maiei Sandu cu un nou guvern tehnocrat, în circumstanțele politice bine cunoscute care se încadrează într-un proces democratic, nu trebuie să aibă în niciun fel un impact negativ asupra dezvoltării relațiilor privilegiate dintre cele două țări vecine, pe care noul guvern de la Chișinău dorește să le extindă și să le aprofundeze în baza parteneriatului strategic bilateral”, a declarat Ciocoi.

Șeful diplomației moldovenești a reiterat „interesul Republicii Moldova de a se bucura în continuare de sprijinul României în realizarea în deplină măsură a agendei de reforme prevăzute de Acordul de Asociere RM-UE, inclusiv în ceea ce privește edificarea statului de drept, asigurarea independenței justiției și lupta împotriva corupției”. De asemenea, Ciocoi a confirmat disponibilitatea noului guvern de la Chișinău de a coopera strâns cu guvernul de la București în continuarea implementării proiectelor în derulare și inițierea unor noi proiecte în domeniul social, infrastructurii energetice și culturii, menite să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor și asigurării securității energetice a țării.


Publicat de:Алексей
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее