Premierul Chicu a convocat în ședință Comisia pentru Situații Excepționale
Astăzi, la ora 7.00, Premierul Ion Chicu a convocat în ședință Comisia pentru Situații Excepționale.
Ședința a debutat cu prezentarea informației referitoare la numărul de incendii produse în anul 2019. Raportorul a relatat că în țară au avut loc 1524 de incendii, care s-au soldat cu 216 decese. Cele mai frecvente cauze sunt erorile admise în construcția și exploatarea sobelor și în montarea și exploatarea centralelor termice.
Responsabilii de la IGSU, MEI și Moldovagaz au menționat necesitatea actualizării cadrului legal național, care să includă mai multe modificări, inclusiv restricționarea folosirii centralelor termice autonome în blocurile de locuit.
Premierul a solicitat IGSU să intensifice comunicarea și cooperarea cu autoritățile publice locale și cu polițiștii de sector în sensul informării oamenilor despre pericolele exploatării sobelor și centralelor termice pentru a preveni producerea incendiilor.
Al doilea subiect al ședinței a vizat statistica accidentelor rutiere. Raportorul a anunțat că în 2019 s-au produs 2307 accidente rutiere, în urma cărora au decedat 232 persoane și alți mii de oameni s-au ales cu traume de diferită gravitate. Cele mai frecvente încălcări au fost viteza excesivă, neacordarea priorității și șofatul în stare de ebrietate.
În context, șeful Executivului a menționat: „Chiar dacă statistica prezintă tendințe pozitive, nu ne putem împăca cu gravitatea efectelor. Trebuie să găsim căi eficiente pentru reducerea numărului accidentelor și efectelor lor”.
Ministrul Economiei și Infrastructurii a solicitat să fie declarată situația de Alertă timpurie. Declararea acestei situații este necesară pentru a oferi posibilitate operatorului energetic național să inițieze negocierile cu furnizorii de gaze naturale pentru cazul în care livrarea gazelor în Republica Moldova pe 2 scenarii existente nu va fi posibilă. Această acțiune vine ca urmare a semnării Aranjamentului cu BERD pentru oferirea unei garanții de 50 milioane de dolari.
În context, Ministrul Economiei și Infrastructurii, dar și președintele Moldovagaz s-au arătat siguri că nu va fi necesară aplicarea acestui instrument deoarece scenariul tradițional de livrare a gazelor cel mai probabil va fi funcțional, drept rezultat al progresului negocierilor între Federația Rusă și Ucraina. De asemenea, președintele Moldovagaz a asigurat Comisia că scenariul alternativ, furnizarea prin revers, este pe deplin pregătit. Declararea situației de Alertă timpurie va permite autorităților responsabile să prevină, definitiv, problemele în furnizarea gazelor.
În cadrul ședinței Comisiei a fost discutat subiectul alocării unor mijloace financiare. Comisia a decis alocarea a 115 mii de lei pentru reconstrucția locuinței arse în satul Nișcani, Călărași; alocarea a 140,3 mii lei Consiliului raional Nisporeni pentru crearea și menținerea filtrelor sanitare menite să combată virusul de pesta porcină; alocarea a 186,4 mii lei pentru reparația acoperișului căminului cultural din satul Larga, raionul Briceni, care a fost distrus în urma vântului puternic în vara anului curent.