Premierul Ion Chicu a examinat problema aprovizionării cu apă potabilă a raionului Hâncești
Premierul Ion Chicu a convocat o ședință la Guvern pentru a examina problema implementării proiectului de asigurare cu apă potabilă a 11 localități din raionul Hîncești și Leova amplasate în lunca rîului Prut, finanțat de Fondul Ecologic Național. Despre această problemă, premierul a fost sesizat de autoritățile locale, în cadrul vizitei sale recente, la Hîncești.
Astăzi, la ședință au participat reprezentanții mai multor ministere și agenții de profil, conducerea raioanelor Hîncești și Leova, dar și primarii satelor pentru a examina problema întârzierii lucrărilor. Proiectul a demarat în anul 2013 și nu este finalizat până în prezent. Antreprenorul a solicitat majorarea valorii contractului cu 23 mil. de lei. În rezultat, suma contractului constituie peste 73 mil. de lei, iar până la moment au fost valorificate 37 mil. lei.
„Aprovizionarea cu apă aste una din prioritățile Guvernului, precum construcția drumurilor, iluminarea, etc. Sunt multe proiecte lansate în domeniul aprovizionării cu apă, care din păcate au fost prost gestionate. Trebuie să le revitalizăm. Vreau să discutăm la ce etapă sunt lucrările, care sunt problemele și ce este necesar de întreprins din partea Guvernului ca proiectul să fie finalizat cu succes”, a menționat Prim-ministrul.
Secretarul de stat al MADRM, Dorin Andros a informat premierul că până în prezent lucrările sunt executate în măsură de 70%, iar pentru finalizarea proiectului mai este necesară alocarea a 22 mil. lei. Totodată, agentul economic dă asigurări că până la sfârșitul anului va încheia lucrările. În context, participanții la ședință au examinat 2 scenarii: rezilierea contractului cu antreprenorul, or identificarea pârghiilor legale de impunere a acestuia să-și îndeplinească angajamentele asumate.
În urma unui schimb de opinii, premierul a solicitat implicarea autorităților de specialitate, inclusiv a Agenției de Supraveghere Tehnică, astfel încât să fie determinată executarea lucrărilor conform contractului, fiind asigurată calitatea lucrărilor și termenii cât mai restrânși. „Lucrările trebuie să se execute așa cum trebuie, nu cum vrea antreprenorul”, a spus premierul.
Primarii i-au mulțumit prim-ministrului Chicu pentru implicarea în soluționarea acestei probleme și au exprimat speranța că proiectul va fi finalizat curând. De asemenea, ei au atras atenția că problema trebuie soluționată în complexitate, deoarece mai multe primării nu au proiecte pe rețeaua internă de apeducte, iar 60% din localitățile raionului nu au sisteme de canalizare.