1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. BNM A FĂCUT PUBLICE PRIORITĂŢILE SUPRAVEGHERII BANCARE PENTRU ANUL 2020
17:30 - 23.01.2020
160
0 /5 Stars by
0
0

BNM A FĂCUT PUBLICE PRIORITĂŢILE SUPRAVEGHERII BANCARE PENTRU ANUL 2020

BNM A FĂCUT PUBLICE PRIORITĂŢILE SUPRAVEGHERII BANCARE PENTRU ANUL 2020

Banca Națională a Moldovei intenționează să se axeze în 2020 pe șapte domenii principale în procesul de supraveghere bancară pentru a proteja interesele deponenților și pentru a asigura stabilitatea și viabilitatea sistemului bancar.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul BNM, unul dintre principalele domenii de supraveghere prudențială eficientă este analiza exhaustivă a guvernanței interne și a procedurilor de control intern și gestionarea riscurilor, precum și evaluarea adecvării capitalului și lichidității.

Totodată, în anul curent a fost planificată prezentarea de către bănci a primelor raportări privind procesul de evaluare a adecvării lichidității interne (ILAAP). Astfel, va fi evaluată soliditatea, eficacitatea și caracterul cuprinzător al cadrului pentru administrarea riscurilor de lichiditate și de finanțare aferente băncilor.

O altă prioritate este combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. În 2020, BNM își va consolida eforturile pentru implementarea recomandărilor Comitetului Moneyval al Consiliului Europei, în vederea continuării aplicării standardelor internaționale în acest domeniu.

În acelaşi timp, în anul curent, BNM va verifica atât riscul operațional inerent, cât și activitatea de administrare a riscului operațional.

„Pe parcursul anului 2019, calitatea portofoliului de credite a înregistrat tendințe pozitive. Ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor s-a diminuat cu 3 p.p., la situația din 30.11.2019 constituind 9,5%. Deși băncile au atins progrese privind diminuarea ponderii creditelor neperformante, este necesară întreprinderea în continuare a măsurilor pentru reducerea acestora. Astfel, în anul 2020, Banca Națională va monitoriza modul de realizare de către bănci a strategiilor de reducere a creditelor neperformante”, se arată în comunicatul autorităţii de reglementare.

De asemenea, BNM va evalua măsurile întreprinse de bănci în vederea întăririi procedurilor de securitate fizică.

Cea de-a cincea prioritate este evaluarea detaliată a planurilor de redresare a activităţii băncilor pentru a determina credibilitatea componentelor-cheie ale acestor planuri – guvernanța, identificarea funcțiilor critice, a indicatorilor de redresare, opțiunilor de redresare, măsurilor preparatorii, scenariilor de testare la stres, planului de comunicare.

În anul 2020, Banca Națională a Moldovei va evalua şi situația pe domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) la băncile licențiate pentru a estima conformarea acestora cu Regulamentul privind cerințele minime pentru sistemele informaționale și de comunicare ale băncilor și modul în care acestea gestionează riscurile TIC la care se expun.

O altă prioritate ţine de evaluarea riscurilor asociate utilizării sistemelor de plăți. BNM se va axa pe verificarea implementării de noi produse și servicii bancare electronice, pe evaluarea sistemelor automatizate de deservire la distanță existente, precum şi a condițiilor de transparență și informare.


Publicat de:Алексей
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее