BIROUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ VA CERCETA BUGETELE GOSPODĂRIILOR CASNICE ÎN CONTEXTUL CRIZEI EPIDEMICE
Biroul Naţional de Statistică (BNS) a lansat un modul suplimentar privind cercetarea bugetelor gospodăriilor casnice în contextul crizei generate de COVID-19.
Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul BNS, scopul acestui modul este colectarea informaţiei statistice pentru evaluarea impactului pandemiei asupra gospodăriilor casnice în Republica Moldova în al doilea trimestru al anului 2020. Chestionarul modulului a fost elaborat în colaborare cu PNUD şi experţii Băncii Mondiale.
Modulul conţine întrebări despre consecinţele asupra stării de sănătate, activităţii economice sau a mobilităţii; dificultăţile în accesarea produselor sau serviciilor de sănătate; consecinţe asupra stării financiare a gospodăriei; măsurile întreprinse de gospodări pentru depăşirea dificultăţilor financiare; dificultăţi în accesarea serviciilor de educaţie la distanţă; dificultăţi legate de desfăşurarea învăţământului la distanţă.
În opinia specialiştilor, informaţiile colectate prin intermediul acestui modul sunt foarte importante, reprezentând o sursă de date statistice de relevanţă maximă pentru societate în contextul actual. Acestea vor putea fi folosite pentru a înţelege mai bine problemele cu care s-a confruntat populaţia, inclusiv diferite tipuri de gospodării, în ce măsură populaţia a fost afectată de pandemia COVID-19.
"Cercetarea respectivă reprezintă unul din răspunsurile BNS, în colaborare cu partenerii săi, oferit societăţii în contextul actual din ţară, iar informaţiile statistice obţinute vor servi pentru facilitarea analizei impactului negativ al COVID-19 asupra stării economice şi sociale a populaţiei şi a grupurilor vulnerabile, precum şi pentru planificarea de măsuri bazate pe dovezi asupra înlăturării sau diminuării acestuia", menţionează Biroul, care subliniază că toate informaţiile colectate de la gospodăriile casnice în cadrul cercetării "sunt confidenţiale şi vor fi utilizate doar în scopuri statistice".
Rezultatele cercetării vor fi publicate pe site-ul oficial al BNS, în trimestrul al treilea, în formă generalizată, şi nu vor identifica nicio persoană. În baza datelor colectate în cadrul unei alte cercetări statistice în gospodăriile populaţiei - Ancheta forţei de muncă, BNS examinează posibilităţile evaluării efectelor pandemiei COVID-19 asupra situaţiei pe piaţa muncii.
BNS roagă respectuos membrii gospodăriilor să răspundă apelurilor şi solicitărilor operatorilor de interviu. Astfel, respondenţii înşişi vor contribui la producerea de statistici importante privind efectele pandemiei COVID-19 şi vor ajuta corespunzător la găsirea soluţiilor de redresare necesare din partea statului şi a societăţii.