Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru s-a întrunit în ședință
Ion Chicu a participat la ședința plenară a Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. Ședința s-a desfășurat online.
La începutul ședinței Premierul a spus: „Trăim timpuri fără precedent. O sută de ani în urmă omenirea a trecut printr-o epidemie grea, dar atunci oamenii nu erau atât de mobili, nu era dezvoltată industria turismului și HoReCa, care angajează pe lanț numai în RM zeci de mii de persoane. În general, cota serviciilor în PIB era foarte mică. Pandemia a lovit în producătorii de servicii și de produse neesențiale. În Moldova sunt sub pericol zeci de mii de locuri de muncă, iar la nivel global - sute de milioane”.
Prim-ministrul a vorbit despre evoluția indicatorilor economici până la începutul epidemiei și după impunerea restricțiilor, precum și despre perspectivele economiei naționale în perioada 2020-2021, în contextul schimbărilor provocate de pandemie. Executivul se așteaptă la diminuarea consumului și a investițiilor cu circa 15,4 miliarde lei în trimestrul 2 al acestui an și cu 27,8 miliarde - pe durata 2020. În UE este prognozată scăderea PIB-ului cu 2%, iar PIB-ul global va scădea cu 3%. În opinia German Economic Team, PIB-ul RM se va reduce cu cca 6.3% în 2020 comparativ cu 2019.
A fost discutat raționamentul de a susține în RM producerea echipamentelor personale de protecție (PPE). Guvernul e dispus să ofere suport industriei, care poate aproviziona piața Moldovei cu PPE conform standardelor internaționale și, după satisfacerea necesităților interne, să poată exporta PPE. A fost abordat subiectul ridicării graduale a restricțiilor și pregătirea pentru reluarea activităților economice în condiții sigure. Autoritățile lucrează cu asociațiile la elaborarea procedurilor de activitate pe durata stării de urgență în sănătate publică. Se propune operarea unor modificări la Codul Muncii pentru a permite conservarea locurilor de muncă și prevenirea unor disponibilizări masive.
Premierul a vorbit despre concentrarea Guvernului pe digitizarea serviciilor publice, inclusiv se lucrează pe domeniile sănătate și educație. Sunt în proces de elaborare reglementări și se vor face investiții în capacitați tehnice și sisteme informaționale atât din surse publice cât și din asistența partenerilor de dezvoltare.
Ion Chicu a anunțat că Executivul se va concentra pe achitarea în termeni a angajamentelor salariale în toate sectoarele publice, precum și pe achitarea pensiilor și a indemnizațiilor. Prin achitarea salariilor, pensiilor și indemnizațiilor va fi păstrată funcționalitatea statului și se va contribui decisiv la menținerea consumului.
Prim-ministrul a asigurat mediul de afaceri că Guvernul nu va veni cu majorări fiscale și va asigura condiții predictibile de activitate.