Consiliul național pentru reforma administrației publice s-a întrunit în ședință
Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat ședința Consiliului național pentru reforma administrației publice. În cadrul ședinței, la care au participat reprezentanți ai MADRM, MEI, Cancelariei de Stat, ai Agenției de Guvernare Electronică și ai Băncii Mondiale, s-a discutat despre progresul realizat în implementarea reformei APL și etapele atinse în procesul de pregătire a Centrelor universale de prestări servicii (CUPS).
Premierul a subliniat faptul că modernizarea serviciilor publice centrate pe cetățean rămâne un obiectiv major al Guvernului. „Este un proiect foarte bun pentru țară. Continuăm să monitorizăm progresul și încercăm să recuperăm restanțele majore adunate până acum. Oricum, progresele sunt deja vizibile”, a menționat Ion Chicu.
Raportorul din partea Agenției de Guvernare Electronică, Vlad Manoil, a prezentat o listă de 78 de servicii publice prestate de CNAS propuse pentru includerea în pachetul 2 de re-inginerie. Printre acestea se numără pensiile, alocațiile, indemnizațiile, compensații și ajutoare, dar și anumite tipuri de certificate.
La ședință s-a discutat și despre inițierea procesului de pilotare a Centrelor universale de prestări servicii. Numărul acestora va fi de 17 APL și 5 oficii consulare. Costurile pentru pregătirea și pilotarea proiectului se ridică la 7,5 milioane de lei. Ulterior, autoritățile preconizează stabilirea a 80 de astfel de CUPS-uri pentru întreg teritoriul RM.
Centrele universale de prestări servicii vor funcționa în baza principiului ghișeului unic de prestare a mai multor servicii, cât mai aproape de cetățean, pentru a spori accesibilitatea și eficiența, dar și pentru a oferi o calitate ridicată în furnizarea serviciilor guvernamentale.
Inițiativa de modernizare a serviciilor publice este susținută de Banca Mondială prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”. Pentru a asigura implementarea proiectului prenotat, Banca Mondială va acorda un împrumut în valoare totală de 20 milioane de dolari pentru perioada 2018–2023, destinat modernizării serviciilor publice, prin re-ingineria și digitalizarea proceselor operaționale, astfel încât acestea să fie mai accesibile pentru cetățeni.