1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA
  4. Guvernul a aprobat majorarea cu 30% a salariilor cadrelor medicale și a stabilit modul de repartizare a ajutorului de stat pentru agricultori
19:28 - 31.07.2020
4
0 /5 Stars by
0
0

Guvernul a aprobat majorarea cu 30% a salariilor cadrelor medicale și a stabilit modul de repartizare a ajutorului de stat pentru agricultori

sursa: gov.md А+ А-
Guvernul a aprobat majorarea cu 30% a salariilor cadrelor medicale și a stabilit modul de repartizare a ajutorului de stat pentru agricultoriGuvernul a aprobat majorarea cu 30% a salariilor cadrelor medicale și a stabilit modul de repartizare a ajutorului de stat pentru agricultori

Prim-ministrul Ion Chicu a condus ședința Guvernului. În debutul acesteia, premierul și-a exprimat îngrijorarea privind creșterea numărului de infectări cu virusul de tip nou și a anunțat despre unele restricții impuse de CNESP: „Avem o situație alarmantă în locurile de agrement. Aglomerația e mare, iar regulile antiepidemice nu se respectă. Din acest motiv, CNESP a decis ca, începând cu 1 august, să fie sistată activitatea bazinelor/piscinelor pe toată perioada stării de urgență.”

Membrii Executivului au aprobat majorarea cu 30% a salariilor de funcție a cadrelor medicale încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală începând cu 1 septembrie. Proiectul prevede și majorarea cu 30% a salariului șoferilor de ambulanțe din serviciul de asistență medicală urgentă. Prin urmare, de creșteri salariale vor beneficia 42 900 de persoane.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat proiectul care prevede extinderea listei serviciilor medicale acordate în cadrul Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, din contul poliței de asigurare vor putea fi făcute și testele pentru determinarea virusului SARS-Cov-2 și a anticorpilor la coronavirus.

La ședință a fost votat și Regulamentul care prevede modul de acordare și repartizare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Potrivit documentului, ajutorul de stat se va acorda agricultorilor a căror câmpuri de culturi cerealiere din prima grupă, afectate de secetă, și culturi horticole, afectate de grindină, au fost compromise în proporție mai mare de 60%.  Plata celor 100 de milioane de lei, alocate din Fondul de Subvenționare pentru compensarea parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli, se va face prin intermediul AIPA.

În scopul susținerii activității de întreprinzător, pentru atenuarea efectelor negative generate de situația epidemiologică asupra economiei, s-a decis extinderea termenului de aplicare a mecanismului de subvenționare a întreprinderilor și organizațiilor necomerciale care au instituit șomaj tehnic sau staționare, până la 31 august. Până acum au fost acordate 31 milioane de lei pentru 301 agenți economici. Totodată, a fost prelungit și termenul de plată a ajutorului de șomaj unic până la 30 noiembrie 2020 pentru beneficiarii care din diferite motive nu au avut posibilitatea să-l ridice.

La ședința Guvernului de azi s-a decis inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat, în valoare de 200 milioane de euro, Guvernului Republicii Moldova.  Conducător al delegației a fost numit ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. Viceprim-ministrul va avea și misiunea de semnare a documentelor relevante negocierilor în cauză şi de parafare a textului Acordului nominalizat.

Totodată, s-a aprobat Acordul  de  împrumut  dintre  Guvernul  Republicii Moldova şi Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională. Scopul acestuia este oferirea unui credit preferențial Guvernului Republicii Moldova în valoare de peste 18 milioane de dolari în vederea implementării proiectului „Modernizarea mașinilor și a echipamentului agricol”. Împrumutul se ia pe un termen de 40 de ani, cu o dobândă de 0,1% și o perioadă de grație de 12 ani.

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege, care prevede ratificarea Memorandumului de Înţelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară. Documentul reglementează lista condiționalităților care urmează a fi îndeplinite pentru debursarea, în două tranșe egale, a resurselor de împrumut în valoare de până la 100 milioane Euro. Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce a doua tranșă, va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor înțelegerii bilaterale.

Ministrul Perju a prezentat Planul de gestionare a riscului de inundații, realizat cu sprijinul Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Planul, care cuprinde un set de măsuri pe un termen de 6 ani, prevede diminuarea, pentru perioada 2020-2025, a riscului de inundații prin reconstrucția a 70 km de dig de protectie și întreținerea a 500 km de dig în zonele identificate cu risc înalt de inundații, împădurirea a 15 mii ha de suprafețe, elaborarea în detaliu a harților de hazard și de risc la inundații, inventarierea barajelor existente etc.

Membrii Guvernului au votat și prelungirea mandatului Misiunii EUBAM cu trei ani, adică până la 30 noiembrie 2023, prin aprobarea inițierii negocierilor și semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova, Comisia Europeană şi Guvernul Ucrainei.

S-a decis alocarea către APC și APL a mijloacelor financiare necesare din Fondul de Intervenție al Guvernului pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

În finalul ședinței, prim-ministrul a solicitat responsabililor din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii să monitorizeze cu atenție proiectele de infrastructură aflate în derulare și să se asigure de calitatea lucrărilor executate.

 


Guvernul a aprobat majorarea cu 30% a salariilor cadrelor medicale și a stabilit modul de repartizare a ajutorului de stat pentru agricultori

Guvernul a aprobat majorarea cu 30% a salariilor cadrelor medicale și a stabilit modul de repartizare a ajutorului de stat pentru agricultori

Guvernul a aprobat majorarea cu 30% a salariilor cadrelor medicale și a stabilit modul de repartizare a ajutorului de stat pentru agricultori

Publicat de:Рустам
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее