Guvernul a venit cu măsuri de susținere a activității de întreprinzător
Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi în ședință pentru a examina 20 de proiecte aflate pe agendă. În cadrul ședinței, ministrul Viorica Dumbrăveanu a prezentat spre aprobare Regulamentul privind stabilirea și plata indemnizației urmașilor personalului medical decedat în lupta cu COVID-19. Astfel, indemnizația se va acorda soțului supraviețuitor, pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului, în mărime de 50% din baza de calcul, copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la 23 de ani - în mărime de 75% pentru fiecare urmaș. În cazul în care nu există urmași din categoriile menționate, indemnizația se acordă unuia dintre părinți, în mărime de 50% din baza de calcul.
Guvernul a venit cu măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea normelor care reglementează modalitatea de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii și a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Documentul prevede simplificarea procesului de plată a contribuțiilor sociale, cu o scădere de la 10.5% la 9%. „Este o inițiativă salutabilă, care vine în sprijinul mediului de afaceri și al economiei. Se simplifică procedura de achitare a contribuțiilor sociale și medicale. În loc de 4 plăți vor fi 2, iar, suplimentar, povara fiscală pe salariul angajaților scade cu 1,5%. În perspectivă, vom ajunge la o singură plată”, a menționat premierul Chicu.
Executivul a aprobat și proiectul cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Înțelegerii dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Federale Germania privind cooperarea financiară. Scopul acestuia este acordarea unui support financiar nerambursabil în valoare de 10 milioane de euro. Banii vor fi utilizați pentru implementarea a două proiecte aflate în derulare: „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi cel de canalizare, Moldova Centru, faza 2” – 8,5 milioane de euro şi „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi cel de canalizare, Moldova Centru, faza 2, măsuri de însoţire” – 1,5 milioane de euro.
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Serghei Răilean, a prezentat proiectul de lege care prevede ratificarea Amendamentului la Acordul de finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID), în vederea realizării Proiectului „Îmbunătățirea drumurilor locale”. Potrivit amendamentului, obiectivul principal va fi îmbunătățirea capacității de gestionare a drumurilor locale și accesibilitatea durabilă prin drumuri la educație, asistență medicală și infrastructurile de piață. Proiectul prevede reabilitarea și modernizarea a cca 150 km de drumuri locale.
Guvernul a decis alocarea a peste 25 milioane de lei din Fondul de Intervenții al Guvernului pentru angajații instituțiilor bugetare și medico-sanitare, care au fost afectați de virusul COVID-19. Astfel, de indemnizația unică în mărime de 16 000 de lei vor beneficia 1584 de bugetari. Alte cca 21 de milioane de lei vor fi distribuite către CEC și MAEIE pentru asigurarea tuturor măsurilor de protecție în timpul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie. Secțiile de vot și personalul electoral, atât pe teritoriul țării, cât și în afara granițelor, va fi dotat cu echipamentul de protecție necesar pentru prevenirea și combaterea COVID-19 în baza cerințelor sanitare stabilite de CNESP.
Tot astăzi, s-a decis extinderea, până la 1 septembrie 2022, a termenului de aplicare a mecanismului de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender cu numere de înmatriculare neutre. Potrivit amendamentului, legea va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial.
La finalul ședinței, premierul Ion Chicu a transmis un mesaj de felicitare tuturor colegilor din instituțiile guvernamentale și autorităților publice locale: „Suntem în preajma Zilei de naștere a statului nostru. Țin să mulțumesc tuturor angajaților din sectorul public pentru munca depusă zi de zi la consolidarea Republicii Moldova și la îndeplinirea acelui deziderat de a avea o viață mai frumoasă, în corespundere cu așteptările cetățenilor noștri. Din cauza pandemiei, mâine vor avea loc evenimente într-un format restrâns. Vreau să cred ca toate forțele politice vor avea o atitudine responsabilă și se vor abține de la provocări. E cazul să oferim un mesaj clar că ținem la Republica Moldova și nici un interes politic, sau raționament urmărit nu poate fi mai presus decât sărbătoarea națională.”
Chiar dacă urmează câteva zile libere, prim-ministrul a declarat că Executivul va continua să lucreze la câteva pachete importante de legi, inclusiv cele legate de programul cu FMI și cel care prevede rectificarea proiectului bugetului de stat, care presupune suplimentarea bugetului Ministerului Educației cu peste 135 milioane de lei.
Ion Chicu a vorbit și despre necesitatea de a extinde starea de urgență în sănătate publică până pe 15 septembrie, lucru care va fi decis în cadrul ședinței CNESP. „Fac apel către cetățeni să respectăm cu toții măsurile de protecție, ne așteptăm săptămâna asta la noi anti-recorduri. Capacitățile sistemului medical ale RM de a interna noi pacienți cu Covid sunt la limită. Respectați cu toții regulile sanitare”, a încheiat premierul.