Premierul a solicitat identificarea soluției optime pentru aprovizionarea cu apă a tuturor satelor din raionul Hâncești
Prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit astăzi la Guvern cu autoritățile publice locale din raionul Hâncești, inclusiv cu 10 primari din regiune, pentru a examina stadiul actual de realizare a proiectelor privind aprovizionarea cu apă potabilă a raionului. Discuțiile s-au concentrat pe identificarea soluțiilor pentru înlăturarea impedimentelor tehnice întâmpinate.
„Avem proiectul pentru localitățile din Lunca Prutului, vedem un progres în implementare și avem convingerea că le vom duce la bun sfârșit și pe cele în derulare. Însă nu este clară viziunea de aprovizionare cu apă a celorlalte localități din Hâncești. Obiectivul este să identificăm posibilitățile tehnice pentru a asigura accesul la apă potabilă tuturor locuitorilor raionului”, a specificat premierul.
La etapa actuală, lucrările în cadrul proiectului existent „Construcția apeductului magistral pentru localitățile din lunca rîului Prut” sunt finisate în proporție de 85%, în valoare totală de 62,2 milioane lei. Recent, antreprenorul a finisat montarea conductei de apă din s. Nemțeni spre s. Cățeleni (8 km), și a conductei din s. Obileni - s. Bujor ( 5,4 km). Totodată, s-a elaborat documentația tehnică pentru extinderea apeductului din s. Bujor în s. Mirești.
Iurie Levinschii, Președintele Consiliului raional Hâncești a precizat că o soluție pentru aprovizionarea cu apă potabilă localităților neprevăzute în proiect este extinderea magistralei regionale de apă Chișinău-Bardar (Ialoveni) spre municipiul Hânceși, pe o lungime de 18 km, oferind posibilitatea conectării a altor 10 sate (40 mii beneficiari). Costul estimativ al proiectului este aproximativ 48 milioane lei.
La ședință, primarii au prezentat proiectele inițiate prin diferite programe și nefinalizate. În s. Stolniceni s-au construit 80% din rețele interne de aprovizionare cu apă și 50% din rețele de canalizare. În s. Sărata-Galbenă există un proiect de extindere a rețelelor de apeduct. De asemenea, în orașul Hâncești a fost lansat un proeict regional care prevede aprovizionarea a 5 sate. Alt proiect presupune construcția rețelelor de canalizare în 6 localități. Primarul or. Hâncești a accentuat că aceasta este o necesitate stringentă, întrucât doar 30% din raion este asigurat cu rețele de canalizare.
„Avem mijloace enorme îngropate în pământ, dar spre regret nu sunt valorificate. Avem situații când primăriile aplică la programe, fără luarea în considerare a rentabilității economice. Trebuie efectuat un studiu de fezabilitate al proiectului de conectare la apeductul din r. Ialoveni. Să examinăm și alte soluții de aprovizionare cu apă, precum conectarea la apele de suprafață, regionalizarea sau conectarea unor sate la apeductul din raionul Leova și să avem o analiză analiză amplă”, a menționat șeful Guvernului.
Majoritatea primarilor au susținut inițiativa de conectare la apeductul din raionul Ialoveni. Premierul a cerut reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să inițieze discuțiile pe marginea subiectului cu Consiliul raional Hâncești, primarii, inginerii raionului Ialoveni, specialiștii de la Agenția Apele Moldovei pentru a identifica soluția optimă, astfel ca cetățenii să beneficieze cât mai curând posibil de apă potabilă.