Prim-ministrul Ion Chicu a transmis mesaje de felicitare cu ocazia celei de-a 75-a aniversare a ONU
Cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Organizației Națiunilor Unite, marcată la 24 octombrie, Prim-ministrul Ion Chicu a transmis astăzi mesaje de felicitare Secretarului General al ONU, E.S. Antonio Guterres și Rezidentului Coordonator ONU în Republica Moldova, E.S. dlui Simon Springett. Șeful Guvernului apreciază rolul semnificativ al ONU în promovarea democraţiei şi a drepturilor omului, menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, dezvoltarea economică şi socială, respectarea principiilor dreptului internaţional şi a supremaţiei legii. De asemenea - sprijinul valoros acordat Republicii Moldova în depășirea crizei pandemice.
„Cea de-a 75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite îmi oferă un prilej frumos pentru a sublinia multiplele realizări ale Organizației, importanța multilateralismului și rolul esențial al ONU în acest sens, care este puternic susținut de Republica Moldova. Este o oportunitate suplimentară pentru a ne consolida determinarea și a spori eforturile în promovarea păcii și securității și drepturilor omului”, se arată în mesaj.
Șeful Executivului a exprimat gratitudine ONU pentru faptul că este unul din principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova. Țara noastră a beneficiat de asistență și suport valoros de durată în realizarea obiectivului de modernizare, implementarea agendei de reforme și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă prevăzute în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030.
Prim-ministrul a mulțumit Secretarului General ONU și echipei de țară ONU în Republica Moldova pentru sprijinul imediat și pe termen lung acordat țării noastre în depășirea crizei pandemice. Ca ofertă imediată de sprijin pentru Republica Moldova, ONU a elaborat un Plan de răspuns și redresare, pentru perioada iunie 2020 - decembrie 2021, bazat pe evaluările în curs și pe cadrul ONU pentru o reacție socio-economică imediată la COVID-19. „Această inițiativă importantă, pentru care exprim recunoștință și apreciere, a plasat ONU în prim plan, alături de UE și alți parteneri ai Republicii Moldova, în depășirea situației de urgență în sănătate și gestionarea impactului socio-economic Provocările legate de pandemia COVID-19 depășesc frontierele și necesită atât din partea Organizației, cât și din partea statelor membre ONU, soluții complexe care pot fi identificate doar prin negociere și compromise”.
Republica Moldova a aderat la ONU în anul 1992. De atunci țara noastră a fost susținută constant în procesul de dezvoltare și consolidare a unui stat de drept modern şi european.
În calitate de prim-ministru reiterez angajamentul ferm al Republicii Moldova de a implementa Agenda pentru Dezvoltare Durabilă – 2030 și mizăm în continuare pe sprijinul ONU pentru depășirea crizei pandemice și asigurarea bunăstării cetățenilor.