Guvernul a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu pentru 2021-2023. Documentul se va axa pe combaterea efectelor pandemiei și relansarea economiei
În cadrul ședinței de Guvern, Cabinetul a aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu (2021-2023), elaborat pe fundalul impactului COVID-19 și al calamităților naturale asupra economiei. Documentul prezintă aspecte legate de gestionarea provocărilor bugetare și eficientizarea cheltuielilor publice în scopul combaterii efectelor pandemiei și relansarea economiei. Strategiile propuse au fost coordonate cu partenerii de dezvoltare și vor ghida autoritățile la planificarea bugetelor locale și a bugetului de stat pentru următorii 3 ani.
„Considerând evoluțiile fulminante ale situației, putem avea un grad de scepticism privind relevanța acestui document pentru toți 3 ani, însă, cu siguranță, va servi baza bugetului pentru anul viitor. Ministerul Finanțelor a remis deja tuturor ministerelor limitele de cheltuieli. Anul viitor este important să revenim la acțiuni de susținere a economiei”, a precizat premierul Chicu la ședință.
Prim-ministrul a mai menționat că parametrii bugetari pentru anul 2021 au fost agreați cu experții Fondului Monetar Internațional. Pentru Guvern rămân a fi prioritare investițiile în infrastructură: „Cheltuielile pentru infrastructura drumurilor vor rămâne cel puțin la nivelul acestui an. Pe lângâ cele 300 milioane pe care le avem, tradițional, în Fondul Ecologic Național, vom aloca suplimentar 200 milioane pentru finalizarea proiectelor ce țin de aprovizionarea cu apă și canalizare”, a adăugat Ion Chicu.
În context, premierul a declarat că Guvernul a avansat în negocierile privind încheierea unui nou Program cu FMI. Până la 20 noiembrie urmează să fie finalizate procesele de ordin birocratic: „Avem toate premizele că vom avea un nou Program cu această instituție financiară, care este garanția stabilității macroeconomice și bugetare a țării”, a mai spus șeful Executivului.