Mesajul prim-ministrului Ion Chicu, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la fondarea Grădinii Botanice Naționale „Alexandru Ciubotaru”
Cea de-a 70-a aniversare a Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru” îmi oferă o ocazie specială pentru a aprecia valoarea și realizările tuturor celor care au muncit cu dedicație de-a lungul timpului la edificarea, menținerea, salvarea și dezvoltarea acestui obiect de patrimoniu național al științei și culturii. Sunt 70 de ani de cercetare botanică, de elaborare și implementare a proiectelor de artă peisajeră, de educație ecologică și pregătire a cercetătorilor botaniști, de cercetări și alte activități prin care instituția a căpătat un rol esențial în viața și dezvoltarea țării.
Simbolismul cultural al Grădinii Botanice Naționale se exprimă prin faptul că peisajul general al grădinii a fost proiectat și dezvoltat de ctitorii săi, astfel încât forma ei reprezintă în miniatură relieful Republicii Moldova. În fapt, Gradina Botanică Națională este un loc care conectează lumea plantelor cu istoria și cultura țării.
Sunt multe de făcut pentru a readuce Grădina Botanică Națională la frumusețea estetică de altădată. În pofida timpurilor complicate prin care trece societatea, generate de noua criză pandemică COVID, vă asigur că vor fi identificate resurse și soluții pentru menținerea și dezvoltarea Grădinii Botanice Naționale „Alexandru Ciubotaru”, or un vechi aforism spune că „să menții și să dezvolți o grădină botanică înseamnă să crezi în ziua de mâine”.
Noi avem datoria să reabilităm și să dezvoltăm acest paradis al frumuseții și conviețuirii armonioase a diverselor specii de plante din diferite regiuni floristice ale Terrei, unde cresc și înfloresc, rodesc la lumina inteligenței plante rare și pentru faptul că avem multe de învățat de la natură. Un înțelept afirma că „o gradină botanică este Mare Mentor. Ea este o adevărată sursă de inspirație și lecții de viață: ea ne arată că răbdarea este o virtute, sporindu-ne spiritul de atenție și încurajându-ne să apreciem detaliile și mai presus de toate, ne ajută să cultivăm încrederea absolută”.
Remarc faptul că organizarea conferinței științifice internaționale omagiale denotă că la ceas aniversar colectivul Grădinii Botanice Naționale nu discută doar despre trecut și glorii, dar continuă să cerceteze, să caute idei tehnologice și manageriale pentru conservarea, diversificarea și tratarea plantelor aflate în confruntarea cu schimbările climatice, fapt care merită apreciere și argumentează utilitatea investițiilor publice.
În această zi aniversară aducem sincere urări de sănătate, putere de creație și noi succese cercetătorilor și angajaților Grădinii Botanice Naționale.
Cu respect,Ion Chicu Prim-ministrul Republicii Moldova