Mesaj premierului Ion Chicu de Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități
De 28 de ani încoace, la 3 decembrie, la nivel internațional este consemnată Ziua persoanelor cu dizabilități. Marcarea anuală a acestei zile fost proclamată în anul 1992, prin rezoluția 47/3 a Adunării Generale a Națiunilor Unite și se înscrie în șirul acțiunilor de implementare consecventă a prevederilor Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Republica Moldova a semnat Convenția la 13 decembrie 2006 și a ratificat-o la 21 octombrie 2010.
Este o zi distinctă nu doar pentru persoanele cu dizabilități, ci pentru întreaga noastră societate – este un prilej în plus să conștientizăm și să promovăm drepturile egale ale tuturor membrilor societății. Iată de ce, pornind de la principiul drepturilor egale și inalienabile ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, Guvernul își concentrează eforturile în implementarea politicilor de egalizare a șanselor și de realizare deplină a drepturilor economice, sociale, civile, culturale și politice ale fiecărui cetățean, or oamenii sunt cea mai mare valoare a unei țări.
Realizând faptul că dizabilitatea este mai mult o diferență care împiedică participarea deplină și eficientă a persoanei la viața socială în condiții egale, responsabilitatea noastră de bază rămâne a fi reducerea barierelor și asigurarea unei participări depline a persoanelor cu dizabilități în viața economico-socială – trebuie doar să creăm condiții și să asigurăm oportunități fiecăruia.
Guvernul este hotărît să se implice în procesul de reducere a barierelor ce le întâmpină persoanele cu dizabilități în valorificarea potențialului său. Transformarea acestui potențial în abilitate prin asigurarea accesului la mediul fizic, social, economic și cultural, la sistemele de ocrotire a sănătății și de învățământ, la informare și comunicare, va contribui pe termen lung la bunăstarea generală, la dezvoltarea socială și economică a țării.
Și pentru că una din cele mai mari dificultăți pe care o întâmpină persoanele cu dizabilități este angajarea în câmpul muncii, Executivul a aprobat un proiect de lege care prevede subvenționarea 100% a salariilor, timp de un an, în cazul angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități.
Vin astăzi cu urări de sănătate și reușite deosebite pentru persoanele cu dizabilități și pentru toți cei care activează în domeniul protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități. Vă exprim profundul meu respect pentru exemplul de perseverență, demnitate și insistență în realizarea aspirațiilor, prin care reușiți să inspirați și să promovați incluziunea socială.
Ion Chicu
Prim-ministru al Republicii Moldova