Guvernul va aloca cca 41 milioane lei pentru acordarea indemnizațiilor unice personalului medical infectat cu COVID-19
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a condus ședința Cabinetului de miniștri.
În debutul ședinței, șeful Executivului a solicitat informații referitoare la situația pandemică. Secretarul de Stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, a declarat că situația epidemiologică la nivel național este monitorizată zilnic. Conform datelor, în ultimele zile a fost înregistrată o ușoară creștere a numărului de infectări cu Covid-19. În aceste condiții, se impune în continuare respectarea normelor de protecție.
Cabinetul de miniștri a decis alocarea, din fondul de intervenție al Guvernului, a circa 41 milioane de lei autorităților publice centrale și cele locale pentru acordarea indemnizațiilor unice personalului medical infectat cu COVID-19, dar și altor angajați care au contractat infecția în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Numărul beneficiarilor se ridică la 2564 de persoane.
„Guvernul a identificat resurse în această perioadă dificilă pentru a-și onora angajamentul față de cadrele medicale. Vreau să vă asigur că și de acum încolo Cabinetul de miniștri va identifica mijloacele necesare pentru a răsplăti efortul și sacrificiul personalului medical din prima linie”, a subliniat Aureliu Ciocoi.
Executivul a decis acordarea, în continuare, a burselor lunare timp de un an pentru sportivii de performanță саrе nu au participat la competiții internaționale în 2020. Banii vor fi oferiți, în funcție de rezultatele obținute la ultima competiție sportivă, în cazul anulării sau amânării competițiilor din cauza infecției Covid-19, sau din alte motive obiective.
„Cunosc dificultățile pe care le confruntă sportivii de performanță și consider oportună această posibilitate de a le permite să beneficieze de burse lunare. Suportul are drept scop menținerea formei sportive și a capacităților necesare pentru a reprezenta Republicii Moldova la campionatele sportive internaționale”, a spus premierul interimar.
Cabinetul de miniștri în exercițiu a aprobat proiectul de lege care prevede extinderea perioadei în care agenții economici pot traversa mai multe puncte de trecere a frontierei de stat. Acestea sunt: „Pervomaisk–Cuciurgan”, „Goianul Nou–Platonovo” şi „Novosaviţkoe–Cuciurgan. Astfel, agenții economici, înregistrați sau neînregistrați la Instituţia publică „Agenţia Servicii Publice”, vor putea efectua proceduri de vămuire a mărfurilor, fără perceperea drepturilor de import sau export și fără aplicarea măsurilor de politică economică, dar cu respectarea condiției de a lăsa mărfurile pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale.
Aureliu Ciocoi susține că prelungirea în repetate rânduri a acestui termen nu este judicioasă: „Rog Ministerul Finanțelor, în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii să inițieze acțiunile necesare în vederea elaborării unui proiect de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 960/2017 până la data de 15 mai 2021. MAEIE și MAI vor continua dialogul cu partea ucraineană în vederea avansării procesului privind implementarea fazei finale a controlului în comun pe segmental central al frontierei de stat moldo-ucrainene începând cu data de 1 iulie 2021.”
În cadrul ședinței de astăzi a Executivului a fost aprobat și proiectul Dispoziției Guvernului cu privire la organizarea şi desfăşurarea manifestărilor consacrate Zilei comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan, marcată la 15 februarie. Proiectul prevede instituirea unui Comitet organizatoric, dar şi a Planului activităţilor de marcare a Zilei Comemorării, a cărui scop este recunoașterea importanței naționale a evenimentelor care au consemnat retragerea contingentului trupelor militare din Afghanistan