Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a participat la ședința lărgită a Colegiului Serviciului de Informații și Securitate
Totalurile anului 2020 și prioritățile setate pentru anul curent au fost prezentate în cadrul ședinței lărgite a Colegiului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova. La eveniment au mai participat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, directorul SIS Alexandru Esaulenco, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Sergiu Sîrbu, Secretarul General al Consiliului Suprem de Securitate, Ana Revenco, membrii Colegiului, conducătorii subdiviziunilor instituției.
În cadrul prezentării raportului de activitate pentru anul 2020, directorul SIS, Alexandru Esaulenco, a declarat că instituția a înregistrat o creștere a indicatorilor de rezultat, menționând în mod special asigurarea reacției prompte în eradicarea pericolului generat de criza pandemică. În acest sens, angajații au întreprins un șir de măsuri, atât informative, cât și în sensul prevenirii riscurilor aferente, determinarea algoritmelor de reacție, proliferarea știrilor false în legătură cu pandemia, fiind blocate 61 de surse informaționale anonime.
Totodată, pe parcursul anului trecut, instituția a inițiat peste 420 de investigații, cele mai combative domenii de activitate fiind cele de asigurare contrainformativă a economiei naționale și contraspionajul. Obiectivele strategice pe aceste paliere au vizat contracararea factorilor interni și externi ce periclitează securitatea energetică, stabilitatea pieței financiare, bugetul public național și defavorizează cetățenii Republicii Moldova.
Printre principalele obiectivele setate pentru anul curent, se numără combaterea fenomenului corupției, realizarea măsurilor proactive pe problematica diferendului transnistrean, anihilarea riscurilor la securitatea națională a Republicii Moldova ș.a.
Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a mulțumit angajaților Serviciului de Informații și Securitate pentru aportul adus în depistarea și contracararea riscurilor la adresa securității statului și a reiterat necesitatea utilizării tuturor pârghiilor legale pentru a contracara acţiunile de limitare a eficienţei şi funcţionalităţii organelor de stat. Șeful interimar al Guvernului a îndemnat să fie întreprinse toate măsurile necesare pentru consolidarea securității naționale a Republicii Moldova.