Consiliul Național pentru Drepturile Omului a examinat realizările și gradul de aliniere a RM la standardele internaționale
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a prezidat astăzi prima ședință din acest an a Consiliului Național pentru Drepturile Omului.
În cadrul ședinței a fost prezentat „Raportul de progres privind implementarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018–2022”, precum și „Raportul național în contextul celui de-al treilea ciclu de Evaluare Periodică Universală (EPU) a respectării drepturilor omului”.
Raportul național EPU, pe care statul urmează să-l prezinte Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în luna octombrie anul curent, reprezintă cel mai comprehensiv și amplu exercițiu de evaluare a gradului de respectare a standardelor internaționale recunoscute în materie de drepturi și libertăți fundamentale.
Documentul reflectă realizările și măsurile puse în aplicare în Republica Moldova în perioada 2017-2020 pentru a răspunde recomandărilor emise după ciclul II de evaluare, desfășurat în perioada 2016-2017. Cancelaria de Stat, cu suportul Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului din Moldova, a asigurat un exercițiu extins de consultare a acestui raport pentru a-l definitiva în mod participativ, pentru a identifica ariile de focusare și prioritățile pentru intervenții ulterioare.
De asemenea, au fost prezentate eforturile depuse în contextul alinierii cadrului național la standardele internaționale în domeniul incriminării infracțiunilor săvârșite din motiv de ură și prejudecată, precum și pașii necesari pentru promovarea adoptării acestor modificări.
La finalul ședinței, șeful interimar al Guvernului a evidențiat necesitatea consolidării eforturilor și asigurării unei bune cooperări, inclusiv cu instituțiile naționale de protecție a drepturilor omului și societatea civilă, în scopul asigurării unei coordonări fortificate a politicii și măsurilor întreprinse în acest sens.
„Sunt recunoscător pentru munca titanică depusă până la această etapă. Îndemn colegii din ministere, agenții, dar și societatea civilă să-și continuie munca, inclusiv pe platforma parlamentară. Știu că în această perioadă de pandemie situația este mult mai complicată, inclusiv în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților omului. Dar, exceptând circumstanțele actuale, lucrurile trebuie realizate corespunzător, iar obligația noastră de a raporta instituțiilor internaționale stadiul de implementare al Planului trebuie îndeplinită”, a conchis Aureliu Ciocoi.