Mesajul prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, de Ziua Mondială a Sănătății
Astăzi, comunitatea internațională marchează Ziua Mondială a Sănătății. Aflându-ne în toiul luptei cu pandemia, mai mult ca niciodată conștientizăm importanța responsabilității fiecăruia dintre noi pentru sănătatea personală și a celor dragi inimilor noastre, dar și a rolului sistemului medical în societate prin necesitatea consolidării capacităților în acest domeniu.
Profit de această ocazie pentru a exprima gratitudine profundă tuturor lucrătorilor din sistemul național de sănătate. În special celor implicați în tratarea pacienților de covid-19, care de un an de zile activează contra cronometru, în condiții deloc ușoare, luptând continuu pentru salvarea vieții pacienților afectați de această infecție.
Totodată, Executivul apreciază înalt sprijinul considerabil și extrem de valoros oferit de partenerii noștri internaționali în combaterea pandemiei. În contextul în care criza pandemică a afectat toate statele de pe mapamond, consecințele acesteia fiind resimțite în mod special de către comunitățile vulnerabile, ONU a stabilit, în acest an, genericul Zilei Mondiale a Sănătății: „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”.
Acest fapt vine să accentueze necesitatea orientării politicilor publice spre oferirea accesului egal la servicii calitative de sănătate pentru grupurile vulnerabile.
Cea mai importantă concluzie, pe care suntem obligați s-o constatăm în plină pandemie - orientarea investițiilor în modernizarea sistemelor de sănătate și educație reprezintă fundamentul solid pentru asigurarea pe termen mediu și lung a unui stat prosper cu o societate bine instruită și sănătoasă. Sunt solidar cu mesajul cheie din acest an: sănătatea este un drept, nicidecum un privilegiu.
Totodată, fac un apel către cetățenii țării noastre să conștientizăm de la mic la mare responsabilitatea, pe care o purtăm împreună în această perioadă de cumpănă, înțelegând că fiecare dintre noi poate contribui la diminuarea răspândirii infecției prin respectarea normelor sanitare: purtăm mască de protecție, spălăm și dezinfectăm mâinile, evităm locurile și evenimentele aglomerate și ne conformăm programului național de vaccinare – singurele soluții pentru a depăși cu succes pandemia.
Este momentul să depunem eforturi comune pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă. Să acționăm local, dar să gândim global.
Aureliu CIOCOI
Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova