1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. Aureliu Ciocoi: ”În bugetul pentru 2021 nu sunt prevăzuți bani pentru organizarea unui scrutin parlamentar”
20:11 - 21.04.2021
1
0 /5 Stars by
0
0

Aureliu Ciocoi: ”În bugetul pentru 2021 nu sunt prevăzuți bani pentru organizarea unui scrutin parlamentar”

Aureliu Ciocoi: ”În bugetul pentru 2021 nu sunt prevăzuți bani pentru organizarea unui scrutin parlamentar”Aureliu Ciocoi: ”În bugetul pentru 2021 nu sunt prevăzuți bani pentru organizarea unui scrutin parlamentar”

Înainte de a semna decretul privind dizolvarea Parlamentului, preşedintele Maia Sandu trebuie să se asigure că în bugetul de stat sunt bani pentru organizarea alegerilor anticipate. Declaraţia a fost făcută de premierul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul Primelor Ştiri de la Prime. De aceeaşi părere este şi fostul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, care susţine că un asemenea decret ar putea fi declarat neconstituţional.

Potrivit lui Ciocoi, în bugetul pentru 2021 nu sunt prevăzuţi bani pentru organizarea unui scrutin parlamentar.

”Şi atâta timp cât nu avem certitudinea că financiar putem asigura desfășurarea şi organizarea alegerilor nu cred că logic este corect să purceadă la semnare unui decret de genul acesta fără a avea siguranța acoperirii financiare a procesului.”, a comunicat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

În cazul în care Parlamentul va fi dizolvat, iar bugetul nu va fi rectificat, atunci ţara ar putea ajunge în impas, declară premierul interimar.

- Să admitem că se semnează decretul de dizolvare a parlamentului. Expiră starea de urgență. Şi dacă avem o majoritate formalizată în Parlament. Dar există o majoritate cu siguranță. Care nu va vota rectificarea acestui buget. Ce facem? Se ajunge într-un nou impas?
Aureliu Ciocoi: Se ajunge într-un impas. Evident.

Un eventual decret privind dizolvarea Parlamentului, fără acoperire financiară, ar putea fi declarat neconstituţional. De această părere este fostul preşedinte al CEC, Iurie Ciocan.

"În 2017, preşedintele de atunci Igor Dodon a semnat un decret prin care a numit un referendum consultativ. Acel decret a fost atacat la Curtea Constituţional prin care CC a menţionat că, în momentul în care un act de acest fel nu are acoperire financiară, este declarat nul.", a afirmat fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan.

Potrivit lui Ciocan, preşedintele Maia Sandu trebuie să discute cu Guvernul şi Parlamentul pentru a identifica bani pentru organizarea scrutinului.

"Urmează să fie modificată legea bugetului sau nu. Sau e posibil la nivel de Guvern de trecut de la un capitol de cheltuieli la altul. Toate aceste lucruri trebuie examinate până la emiterea decretului.", a menționat fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan.

Totuşi, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, spune că banii necesari pentru desfăşurarea alegerilor nu sunt o povară.

"Trebuie să ne orientăm la o sumă între o sută, 120 sau maxim 130 de milioane de lei. Acești bani nu sunt o povară enormă pentru bugetul Republicii Moldova.", a spus prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

Am încercat să aflăm dacă şeful statului a iniţiat discuţii cu Parlamentul şi Guvernul pentru a identifica resursele financiare necesare pentru organizarea alegerilor anticipate şi dacă Maia Sandu va semna decretul doar după ce vor fi găsiţi aceşti bani, însă purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Sorina Ştefîrţă, nu ne-a răspuns nici la telefon şi nici la mesaje.


Publicat de:Рустам
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее