Aureliu Ciocoi, către autoritățile publice locale: „Trebuie să depunem eforturi comune în organizarea cât mai rapidă a imunizării generale a populației”
Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a organizat astăzi o ședință de lucru, online, cu președinții de raioane și primarii din țară, pentru a-i informa despre situația curentă, la nivel național, în desfășurarea procesului de imunizare împotriva COVID-19. La ședință a participat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, conducerea Ministerului Sănătății, a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, experți ai Comitetului Național de Experți în Imunizare, dar și ai OMS.
Fiind în pragul lansării celei de-a treia etapă de vaccinare, autoritățile centrale au solicitat suportul autorităților publice locale în realizarea obiectivului comun de imunizare a cca 70% din populația generală până la sfârșitul anului.
Premierul interimar a îndemnat primarii să depună eforturile necesare, în comun cu MSMPS, în organizarea cât mai multor centre de vaccinare în centrele raionale, localități, dar și în întreprinderile cu un număr mare de angajați. „Ne propunem să extindem o rețea cât mai amplă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, ca să acoperim un spațiu cât mai mare și să sporim considerabil numărul de cetățeni vaccinați în mod cotidian. Dacă ne reușește, sper mult că în 3-4 luni vom reuși să vaccinăm un număr necesar de concetățeni pentru a ne apropia de pragul necesar al imunizării naționale”, a declarat Aureliu Ciocoi, precizând că doar cu eforturi comune țara va putea reveni la normalitate.
De la începutul campaniei de vaccinare, 2 martie 2021, până în prezent au fost administate peste 165 000 doze vaccin, dintre care 20 302 persoane deja sunt imunizate. Ceea ce înseamnă că peste 4% din populația generală a Republicii Moldova a fost vaccinată pe teritoriul țării, iar cadrele medicale - în proporție de 80%.
Secretarul de Stat al MSMPS, Denis Cernelea a precizat că s-a constatat o scădere de 85% a ratei de infectări în rândul cadrelor medicale vaccinate în prima etapă. Totodată, numărul persoanelor identificate ca fiind vulnerabile și incluse în etapele 1 și 2 de vaccinare constituie peste 800 mii: „Este prioritar vaccinarea acestor persoane. În timpul apropiat planificăm lansarea etapei a treia de vaccinare. Ministerul Sănătății depune tot efortul ca să asigure țara cu stocurile necesare de vaccinuri. Saptamâna viitoare va fi lansată o platformă electronică ce va permite programarea online pentru vaccinare”.
În total, Republica Moldova a recepționat 684 970 de doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 266 400 doze AstraZeneca, 24 570 doze Pfizer, 142 000 doze Sputnik V, 2 000 doze Sinopharm (EAU), 150 000 doze Sinopharm (China) și 100 000 de doze Sinovac.
Autoritățile dau asigurări că toate vaccinurile autorizate sunt de calitate și eficiente. 70% din cantitatea totală de vaccinuri recepționată a fost repartizată în teritoriu după criterii de echitate.
Pentru accelerarea procesului de imunizare, reprezentanții APL au fost rugați să contribuie la organizarea echipelor mobile la necesitate, deschiderea punctelor suplimentare de vaccinare unde se va atesta un flux sporit de persoane, dar și identificarea spațiilor necesare, ș.a. În cadrul ședinței, primarii, dar și șefii Centrelor de Sănătate Publică din țară au făcut un schimb de opinii, formulând o serie de întrebări și recomandări cu privire la organizarea procesului de vaccinare în teritoriu.