Subiectul reglementării conflictului transnistrean a fost discutat la Guvern, în formatul de negocieri 3+2
Prim-ministrul în exercițiu, Aureliu Ciocoi a găzduit o întrevedere cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor în reglementarea transnistreană, așa-numitul format 3+2.
Delegația se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova și este condusă de Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Suediei. Părțile au evaluat stadiul actual al negocierilor și posibilitățile de dinamizare a lucrărilor privind reglementarea problemei transnistrene în baza principiului de respectare a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
„Scopul național al Republicii Moldova este să găsim soluții politice pe termen lung pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Între cetățenii moldoveni de pe ambele maluri ale râului Nistru confruntări nu există. Guvernul de la Chișinău nu face diferența între cetățenii săi, indiferent pe ce mal al r. Nistru locuiesc”, a menționat Aureliu Ciocoi, exprimând mulțumiri pentru susținerea acordată Republicii Moldova prin intermediul observatorilor în tematica transnistreană și pledând pentru un dialog constructiv.Reprezentanții delegației au apreciat dinamica pozitivă în urma asistenței variate a Guvernului în combaterea pandemiei în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. „Este obligația noastră să oferim tot suportul necesar locuitorilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, asigurat inlcusiv prin livrarea gratuită a articolelor medicale și vaccinurilor anti-Covid din stocurile recepționate de țara noastră”, a precizat premierul interimar.
Oficialii au trasat prioritățile în vederea pregătirii acțiunilor necesare ce vor fi expuse și examinate la Conferința permanentă pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri ,,5+2”), care ar urma să se întrunească la toamnă, la Stockholm.
În a doua parte a zilei, membrii Delegației efectuază o vizită de lucru la Tiraspol.