Premierul interimar, Aureliu Ciocoi a comemorat victimele primului val al deportărilor staliniste
Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, împreună cu președintele țării, Maia Sandu, au participat la evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din 13 iunie 1941. Oficialii au depus flori la Monumentul Deținuților Politici din Scuarul Gării Feroviare în memoria victimelor deportate.
Șeful Executivului a amintit cum la 12-13 iunie 1941 au fost ridicați oameni gospodari, intelectuali, activi în societate și deportați, subliniind că aceste evenimente tragice în istoria națiunii noastre trebuie să fie incluse în curriculele de studii, pentru ca istoria să rămână vie și să nu mai aibă șansa de a se repeta:
„Peste o sută de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevicilor. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână vie în permanență. Fac un apel către istorici: cred că lipsește pe soclul ăsta lista nominală a fiecarui moldovean care a devenit victima NKVD-ului și a terorii bolșevicilor. Cred că este de datoria noastră și a urmașilor noștri să ducă până la capăt această sarcină, să caute în arhive, să deschidă arhivele încă închise, și să știm exact numele și prenumele celor care a fost ridicat și de ce. O altă acțiune care mi se pare necesară, poate fi dureroasă pentru noi - să aflăm și cine i-a denunțat.”
În context, Aureliu Ciocoi a făcut un apel către societate îndemnând „să aibă curajul de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autocratism și să ne apărăm cu demnitate libertatea și democrația, care sunt elementele absolut necesare pentru un viitor liber și prosper al țării noastre”.
Premierul în exercițiu a venit cu recomandarea ca până la 27 august 2021, când Republica Moldova va marca 30 de ani de independență, să fie încrustate numele tuturor victimelor deportărilor staliniste pe monumentul respectiv.