Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jakub KULHANEK, aflat într-o vizită oficială la Chișinău
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Jakub KULHANEK, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, vineri, 10 septembrie 2021.
Natalia Gavrilița a mulțumit statului ceh pentru asistența acordată Moldovei în combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Echipamentele de protecție oferite în februarie 2021, la fel ca și paturile oferite unităților de terapie intensivă din raioanele Călărași și Căușeni au contribuit la asigurarea unor servicii medicale de calitate pentru cetățenii din țara noastră. Prim-ministrul și-a exprimat recunoștința și pentru decizia recentă a Republicii Cehe privind recunoașterea certificatelor naționale de vaccinare ale Republicii Moldova - o măsură importantă pentru mobilitatea între cele două țări. Prim-ministrul Gavrilița a mulțumit și pentru bursele de studii oferite tinerilor moldoveni în universitățile din Cehia.
Republica Cehă este un partener bilateral foarte important al Republicii Moldova, precum și unul dintre principalii avocați ai țării noastre în Uniunea Europeană.
„Integrarea europeană este prioritatea strategică a noului guvern. Ne-am angajat să depunem toate eforturile necesare pentru a aduce un nou impuls cooperării noastre cu UE și pentru a realiza progrese semnificative în aplicarea Acordului de Asociere. Planificăm să ne concentrăm pe o serie de reforme care sunt cruciale pentru cetățeni, dar și pentru relațiile noastre cu UE. O prioritate pentru noi în dialogul cu UE este finalizarea Agendei de asociere pentru următorii 7 ani”, a declarat prim-ministrul Gavrilița.
Oficialii și-au manifestat deschiderea de a impulsiona colaborarea în domeniile prioritare ale Programului de cooperare pentru dezvoltare. În acest context, Prim-ministrul Gavrilița a spus că Guvernul va iniția o cartografiere a asistenței financiare externe și va organiza până la sfârșitul anului o conferință a donatorilor. În așa fel va fi creat un sistem mai eficient de coordonare a donatorilor, iar Guvernul se va asigura că fiecare contribuție externă este gestionată în mod transparent în scopul asigurării unei dezvoltări durabile.