Măsuri de protecție socială anti-COVID, aprobate astăzi de Guvern: două zile libere pentru angajații care se vor vaccina, sprijin pentru părinții care rămân acasă cât copiii nu merg la școală, regim de activitate redusă și compensarea șomajului tehnic
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege pentru modificarea Codului muncii. Documentul prevede mai multe măsuri de sprijin a salariaților în perioada pandemiei de COVID-19. Astfel, documentul votat de Guvern prevede că în cazul suspendării temporare a procesului educațional în regim fizic, vor putea fi acordate zile libere unuia dintre părinți sau a tutorelui pentru supravegherea copiilor, pe toată durata suspendării procesului educațional, cu achitarea unei indemnizații egală cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază al salariatului.
Prevederile se referă la părinții sau tutorii ai căror copii au vârsta de până la 12 ani și la cei care au copii cu dizabilități care frecventează o instituție de învățământ.
Pentru a stimula procesul de vaccinare, Guvernul intenționează să implementeze o măsură prin care angajatorii să acorde două zile libere pentru angajații care se vor vaccina. În acest sens, au fost ajustate prevederile Codului Muncii pentru a oferi Guvernului posibilitatea de a implementa măsura, precum și pentru a subvenționa agenții economici pentru a compensa costurile acesteia.
Potrivit noilor modificări operate de Guvern, pe perioada stării de urgență legată de COVID-19, angajatorii pot să declare regim de activitate redusă, pentru cel puțin 25% din numărul salariaților, cu achitarea salariului conform timpului efectiv prestat, diferența de salariu fiind parțial achitată de către stat.
Totodată, modificările la Codul Muncii prevăd și posibilitatea ca angajatorii să declare șomaj tehnic ca urmare a restricțiilor impuse în starea de urgență în sănătatea publică, precum și modul prin care costul acestuia va fi subvenționat din bugetul de stat. În cazul în care indemnizația pentru șomaj tehnic va fi plătită din bugetul de stat, locurile de muncă ocupate de persoanele pentru care s-au plătit aceste indemnizații nu vor putea fi reduse pe o perioadă cel puțin egală cu perioada șomajului tehnic pentru care s-au plătit aceste indemnizații, cu excepția situațiilor de insolvabilitate, se mai arată în document.
Pentru realizarea măsurilor de protecție socială pe perioada situației pandemice, sunt planificate pentru anul curent circa 60 milioane lei pentru acordarea zilelor libere, 120 milioane pentru suspendarea raporturilor de muncă, în cazul suspendării procesului educațional, 60 milioane pentru subvenționarea șomajului tehnic și 45 milioane lei pentru subvenționarea regimului de activitate redusă.