Catalogul semantic va asigura evidența și interpretarea univocă a datelor
Un nou concept privind structurarea și evidența informațiilor deținute de instituțiile statului, aliniat la standardele internaționale, în domeniul digitalizării, va fi implementat în Republica Moldova până la finele anului curent.
În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi Conceptul sistemului informațional Catalogul semantic - o resursă informațională care va asigura stocarea și evidența datelor într-un format unic, acceptat și recunoscut de toate instituțiile deținătoare și furnizoare de date din Republica Moldova. Catalogul va furniza date actualizate privind activele semantice - informații structurate și seturi de date pe care le dețin instituțiile statului, disponibile pe teritoriul țării, cu care operează participanții la schimbul de date pe platforma de interoperabilitate MConnect.
Catalogul semantic va fi un instrument digital de lucru indispensabil pentru autoritățile și instituțiile publice, autoritățile administrative autonome, care dețin resurse informaționale de stat, precum și pentru persoanele juridice de drept privat care, în numele autorităților și instituțiilor publice, gestionează sau dețin resurse informaționale de stat. Aceste instituții vor înregistra în catalogul semantic activele semantice pe care le dețin.
Conform conceptului, Catalogul va asigura unificarea și uniformizarea definițiilor și clasificatoarelor, descriere univocă a structurilor de date, reutilizarea acestor date și facilitează interacțiunea pe platforma de interoperabilitate MConnect. Implementarea Catalogului semantic va automatiza gestionarea activelor semantice și accesul la acestea, utilizând mecanisme IT, ceea ce va impulsiona procesele specifice schimbului de date și va contribui la optimizarea colectării și stocării datelor.
De asemenea, a fost aprobat și Regulamentul privind modul de ținere a Registrului care stabilește proceduri clare și responsabilități definite în procesul de gestionare a activelor semantice.
Conceptul a fost elaborat de Agenția de Guvernare Electronică, în calitate de posesor și deținător al sistemului informațional „Catalogul semantic” cu scopul asigurării evidenței activelor semantice.