Discursul premierului Natalia Gavrilița în urma întrevederilor Trio-ului asociat cu conducerea de vârf a Uniunii Europene
Doamnelor și domnilor,
Vă mulțumim pentru interesul Dumneavoastră constant față de chestiunile legate de Parteneriatul Estic. Astăzi, încheiem o vizită importantă pentru Trio Asociat: Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Prezența a trei prim-miniștri la Bruxelles, cu doar două săptămâni înainte de Summitul Parteneriatului Estic, nu este o coincidență.
Suntem aici pentru a face bilanțul realizările noastre și pentru a planifica acțiunile noastre și calea noastră comună de viitor. O cale trasată de Uniunea Europeană prin Parteneriatul Estic, pe care suntem determinați și hotărâți să o urmăm.
Datorită Parteneriatului estic, țările noastre au devenit mai apropiate, relațiile noastre cu UE au avansat și au devenit mai profunde, iar dialogul - mai structurat. Nu este un secret pentru nimeni că am avut și eșecuri, dar acum nu mai putem privi în urmă. Destinația noastră este clară. Drumul către Summitul Parteneriatului estic ar trebui să rămână axat pe lansarea unei declarații politice puternice și de perspectivă.
Schimbările politice recente din Republica Moldova nu au făcut decât să întărească dorința țării mele de a se integra în continuare în UE. Cetăţenii noştri au dat un mandat puternic guvernului şi parlamentului actual pentru a repune Moldova pe o calea reformelor ambiţioase, conduse de angajamentul nostru solid faţă de valorile şi standardele UE. Ne concentrăm toate eforturile pe reformele mult așteptate, cum ar fi reforma justiției, combaterea corupției, consolidarea instituțiilor, reformarea economiei, investițiile în transformarea digitală și ecologia. De asemenea, suntem recunoscători pentru ambițiosul Plan economic și de investiții propus de Comisie în această vară și pentru sprijinul financiar al UE în general.
Aceste schimbări necesită timp și efort, mai ales într-o perioadă în care întreaga lume trece printr-o pandemie, o criză economică și de sănătate. Drumul nostru poate fi incert, dar scopul este clar: o Moldova puternică, independentă și prosperă, care este pe deplin integrată cu UE în interesul și beneficiul tuturor cetățenilor săi.
Suntem conștienți de faptul că munca grea și reformele îndrăznețe trebuie să rămână prioritățile acestui efort comun. Ca Trio, nu putem reuși decât cu sprijinul UE. Astfel, continuăm să milităm pentru un angajament mai puternic al UE în regiunea noastră.
În acest scop, Trio Asociat prioritizează obiective concrete, pe care le vom aborda și în cadrul viitorului Summit. Ne dorim un dialog politic mai profund, o mai bună integrare economică și sectorială. Sperăm la o cooperare mai strânsă, în special în domeniile care contează cel mai mult pentru cetățenii noștri și au potențialul de a aduce transformări pozitive în viețile lor: reducerea costurilor de roaming, simplificarea și reducerea costurilor pentru tranzacțiile bancare transfrontaliere, eventual prin aderarea la zona unică de plată euro.
Suntem dornici de răspunsuri de perspectivă la necesitatea de a ne consolida rezistența, având în vedere că o vecinătate estică rezistentă aduce beneficii concrete tuturor. În acest sens, încurajăm concentrarea eforturilor pe dimensiunea de securitate a Parteneriatului estic, atât în termeni clasici, cât și într-un efort de a contracara amenințările hibride.
De asemenea, punem accent pe toate obiectivele care au impact direct asupra rezilienței noastre: stimularea cooperării în domeniul sănătății, creșterea securității energetice și a integrării pe piața europeană a energiei, consolidarea conectivității transporturilor, abordarea reformei justiției și a afacerilor interne, ca modalități de consolidare a rezilienței interne.
Acestea sunt doar câteva dintre subiectele pe care le-am discutat astăzi cu președintele Von Der Leyen, președintele Michel și președintele Sassoli. Deschiderea lor de a ne consolida cooperarea ne inspiră încredere și așteptăm cu nerăbdare un Summit și o Declarație a Parteneriatului Estic de succes, care să cuprindă ambițiile noastre comune și propuneri noi și concrete.