Prima zi a MACRO Conference 2022: prioritățile de dezvoltare a Moldovei, pe agenda conducerii țării și a experților internaționali
Tendințele globale și regionale care vor modela viitorul mediu global și impactul acestora asupra unui nou model de creștere economică durabilă și de dezvoltare a Republicii Moldova sunt principalele subiecte prezentate în cadrul Conferinței Anuale Internaționale MACRO 2022, care se desfășoară între 23-24 februarie la Chișinău. În prima zi la eveniment au participat oficiali, demnitari de rang european, experți internaționali și locali, cercetători și profesori de peste hotarele țării, care au pus în discuție principalele provocări și oportunități derivate din tendințele globale. Conferința a fost inaugurată cu discursul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Moldova va reuși în următorii ani dacă va avea politici eficiente și corecte, care să țintească cetățeanul și grijile, aspirațiile cetățeanului. Dezvoltarea capitalului uman trebuie să fie în centrul atenției tuturor politicilor noastre, pentru că doar așa vom putea să avem și economie competitivă, și reziliență din toate punctele de vedere, în contextul schimbărilor globale cu care ne confruntăm. Evident că toate aceste lucruri se pot face doar cu un stat eficient, iar aici avem foarte mult de lucru prin intervenții eficiente.”
În cadrul MACRO Conference, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a reiterat prioritățile de dezvoltare ale țării, dar și necesitatea de a definitiva principalul document de planificare strategică al Republicii Moldova: Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”.
Natalia Gavrilița, prim-ministra Republicii Moldova: „Revizuirea Strategiei «Moldova 2030», în jurul căreia vor avea loc discuțiile la această conferință, este una centrată pe om și una care organizează planificarea politicilor statului din perspectiva asigurării pentru locuitorii țării a unui mediu de trai confortabil, plin de oportunități și deschis pentru fiecare. Guvernul nu este singurul agent al schimbărilor în societate. Ne dorim ca acest proces să coaguleze toate resursele creative și inovatoare din societate, în ideea ca varianta finală a noii Strategii, pe care o dorim adoptată până la sfârșitul sesiunii parlamentare, să reflecte un consens cât mai larg, cu implicarea societății civile, a mediului academic și a comunității de afaceri în definirea proiectului de țară pe care îl conturăm pentru orizontul sfârșitului acestui deceniu.”
Eforturile Moldovei în abordarea numeroaselor provocări din ultimii ani sunt susținute și de către Uniunea Europeană. Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a declarat în cadrul evenimentului că în următorii trei ani vor fi mobilizate 600 de milioane de euro pentru îmbunătățirea finanțelor publice, pentru a sprijini o economie mai puternică bazată pe inovare și competitivitate, pentru a consolida o infrastructură mai diversă, pentru a stimula dezvoltarea capitalului uman și pentru a sprijini statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.
Oliver Varhelyi, Comisar european pentru vecinătate și extindere: „Obiectivul suportului nostru este de a aduce beneficii tangibile poporului moldovenesc. În primul rând, de la începutul pandemiei, acum 2 ani, am folosit toate instrumentele disponibile pentru a reduce impactul crizei de sănătate – de la asistența medicală de urgență până la livrarea vaccinurilor; în al doilea rând, când a lovit criza energetică, am creat rapid un pachet de sprijin pentru grupurile vulnerabile și pentru asigurarea securității energetice pe termen lung a Moldovei; în al treilea rând, anul trecut am anunțat un plan economic și de redresare pentru Republica Moldova.”
MACRO Conference este un eveniment anual și reprezintă o platformă intelectuală la nivel înalt, unde participanții discută factorii și tendințele globale care pot influența modul în care Republica Moldova poate fi transformată într-o destinație atractivă pentru investiții și într-un hub pentru idei noi și tehnologii avansate. Conferința este organizată în parteneriat de către Guvernul Republicii Moldova, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Fundația „Friedrich Ebert”, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova.
Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup: „Republica Moldova se confruntă cu o suprapunere de șocuri externe fără precedent, pe fundalul crizei pandemice, crizei energetice, inflației globale și, mai nou, crizei de securitate la frontieră. Aceste provocări externe le agravează și pe cele interne, perpetuate pe parcursul ultimilor ani și chiar decenii: îmbătrânire demografică și emigrare, erodarea potențialului de creștere economică, slăbirea instituțiilor publice și a capacității de a promova reforme sau corupția endemică. În acest sens, salutăm intenția Guvernului privind formularea unei viziuni de dezvoltare a țării menite să soluționeze vulnerabilitățile interne și să sporească reziliența țării față de șocurile externe și ne bucurăm că MACRO 2022, fiind la cea de-a X-a ediție, a devenit o platformă viabilă pentru a discuta asemenea strategii de țară.”
Fundația „Friedrich Ebert” promovează prin activitățile sale democrația participativă și sprijină Republica Moldova prin expertiză, consultanță și conținut în elaborarea și implementarea politicilor pentru o economie de piață durabilă, echilibrată din punct de vedere social și care să răspundă tuturor nevoilor cetățenilor și este implicată în conceptualizarea și organizarea Conferinței de la prima ediție.
Marcel Röthig, reprezentant al Fundației „Friedrich Ebert” în Ucraina și Republica Moldova: „Anul acesta, inițiativa de organizare a conferinței, inclusiv ideea temei centrale pentru discuții, au venit chiar de la Guvern. Pentru noi aceasta este o recunoaștere a faptului că MACRO a devenit o platformă importantă de discuții și dezbateri în identificarea oportunităților și ideilor inovatoare pentru dezvoltarea durabilă a țării. Aceasta este și o manifestare a voinței politice de care țara are nevoie atât de mult pentru a putea avansa pe calea progresului și modernizării. Tema centrală a conferinței fiind Strategia Națională de Dezvoltare «Moldova 2030» este o dovadă clară a intenției și angajamentului Guvernului RM pentru transformarea țării și asigurarea bunăstării oamenilor.”Definitivarea principalului document de dezvoltare strategică a țării, Strategia „Moldova 2030”, este susținută și de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova. Pentru a spori rezultatele economice ale Republicii Moldova, Agenția oferă suport în îmbunătățirea climatului investițional pentru investitorii locali și internaționali, dar și consultanță Guvernului în implementarea reformelor.
Franziska Tadé, manageră de proiect „Sprijin pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030", Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ): „«Moldova 2030» este o strategie națională de dezvoltare consecventă și vizionară, care va ghida implementarea Agendei 2030 în Republica Moldova. Aprobarea acestei strategii va permite alinierea strategiilor sectoriale și a alocărilor bugetare la un document-cadru general, în conformitate cu Agenda 2030. Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei salută faptul că noul Guvern al Republicii Moldova întreprinde măsurile necesare pentru finalizarea și adoptarea acestui document strategic important. Începând cu anul 2020, Guvernul Germaniei prin proiectul GIZ «Sprijin pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030» oferă servicii de consultanță tehnică și dezvoltare de capacități pentru a avansa în traducerea obiectivelor ambițioase de dezvoltare durabilă (ODD) la nivel mondial în documentele naționale de politici.” În cea de-a doua zi a evenimentului, structurată în 5 paneluri de discuții, vor participa miniștri, experți locali și internaționali, dar și invitați speciali. Printre invitații MACRO Conference se numără membri ai Cabinetului de miniștri – Iurie Țurcanu, viceprim- ministru pentru Digitalizare, Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor, Sergiu Gaibu, ministrul Economiei, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ala Nemerenco, ministra Sănătății, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne și Iuliana Cantaragiu, ministra Mediului.
Conferința poate fi urmărită pe paginile MACRO Conference, Guvernul Republicii Moldova, Fundația „Friedrich Ebert Stiftung Moldova”, GIZ Moldova, Expert-Grup, precum și pe platforma www.privesc.eu.
Mai multe detalii despre MACRO Conference 2022 pot fi găsite accesând www.expert-grup.org/ro/macro-2022/despre-eveniment sau pe pagina oficială a evenimentului:www.facebook.com/events/478372857254621