Prim-ministra Natalia Gavrilița, la întrevederea cu Josep Borrell și Olivér Várhelyi: Republica Moldova rămâne puternică și neclintită pe calea integrării europene și cere suportul UE
Aspecte privind asigurarea securității regionale cât și a gestionării crizei refugiaților în contextul războiului declanșat în Ucraina a constituit subiectul cheie al discuției prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Înaltul Reprezentant al UE și Vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, și cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, aflați într-o vizită la Chișinău.
Prim-ministra a reiterat că Republica Moldova condamnă atacul militar asupra Ucrainei, iar vizita oficialilor în țară reprezintă un semnal puternic de sprijin al eforturilor autorităților de a ajuta Ucraina și poporul ucrainean să facă față războiului și consecințelor acestuia. De la începutul războiului, circa 130 mii de refugiați din Ucraina au intrat în țară și peste 50 de mii au ales să rămână în Republica Moldova, numărul acestora fiind în continuă creștere.
„Poporul Moldovei a dat dovadă de unitate și solidaritate incredibilă, mobilizându-se pentru a ajuta ucrainenii refugiați în țara noastră. Avem nevoie de asistență pentru gestionarea crizei refugiaților și de ajutor concret pentru menținerea stabilității noastre economice și financiare. Contăm pe Uniunea Europeană în acest sens și, având în vedere urgența situației, avem nevoie de mecanisme de ajutor flexibile și simplificate”, a declarat Natalia Gavrilița.
La randul lor, cei doi oficiali europeni au dat asigurări de sprijin și solidaritate din partea Uniunii Europene, inclusiv au anunțat ca în următoarea perioadă UE va aloca un ajutor financiar de 15 milioane de euro suport imediat pentru gestionarea crizei refugiatilor și 5 milioane de euro ajutor umanitar pentru refugiați.
Totodată, prim-ministra a menționat că deciziile autorităților Republicii Moldova sunt bazate pe principiul neutralității iar, în prezent, sunt concentrate pe menținerea stabilității în țară și pe gestionarea fluxurilor de refugiați.
„Astăzi, mai mult decât înainte, avem nevoie de un sprijin politic puternic și de o perspectivă europeană clară. Vom rămâne determinati și neclintiți pe calea integrării europene”, a declarat șefa Guvernului.
Părțile au abordat în discuție și alte subiecte privind noul acord de asistență macrofinanciară din partea UE, necesitatea fortificării capacităților energetice ale Republicii Moldova, dar și acordării asistenței UE în sistemul de sănătate.