Natalia Gavrilița a participat la evenimentul de Decernare a premiilor Ministerului Culturii
Cei mai valoroși oameni de cultură din Republica Moldova au fost premiați astăzi de către prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul unui eveniment de Decernare a premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2021, desfășurat la Muzeul de Arte plastice din Chișinău.
Printre Laureații celei de-a noua ediții a evenimentului se regăsesc nume sonore din cultura moldovenească, dar și talente noi, care au contribuit pe parcursul anului precedent la dezvoltarea culturii naționale și promovarea creațiilor artistice autohtone pe plan internațional.
„Decernarea premiilor ministerului culturii e o apreciere pentru acei oameni, care, în pofida presiunii acestor vremuri, dominate de crize, grabă și confuzie, își dedică viața căutării unor sensuri și unor manifestări estetice profunde și prin asta reușesc să aline și să îi ajute pe cei din jur. La fiecare test al istoriei trăim impresia că nu rezistă. Că arta e slabă împotriva armelor. Și de fiecare dată scutul rezistă, iar arta dăinuie” a menționat Natalia Gavrilița în cadrul discursului său inaugural.
La rândul său, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a apreciat efortul oamenilor de creație, depus pe parcursul anului trecut și a dat asigurări că instituția pe care o conduce, va continua să susțină promovarea culturii naționale: „Cultura nu înseamnă doar artă, cântece sau dansuri. Cultura înseamnă starea de spirit a unei națiuni - cultura poate exista doar atunci când poporul are suflet. Mă închin în fața oamenilor de cultură și vă spun că auzim vocile voastre și depunem toate eforturile pentru ca munca dumneavoastră să dea rodul cuvenit”, a spus ministrul Prodan.
Laureații ediției din anul 2021 sunt:
-Premiul Valeriu Cupcea în domeniul artei teatrale - Veaceslav SAMBRIȘ, regizor, Teatrul Republican „Luceafărul”
- Premiul Valeriu Cupcea în domeniul artei teatrale - Dan MELNIC, actor, Teatrul Național „Mihai Eminescu
- Premiul Constantin Stere în domeniul literaturii - Constantin CHEIANU, scriitor
- Premiul Constantin Stere în domeniul literaturii se decernează - Claudia PARTOLE, scriitoare
- Premiul Vladimir Curbet, în domeniul coreografiei - Alexandru BALAN, artist de balet al TNOB „M. Bieșu”
- Premiul Mihai Grecu în domeniul artelor plastice - Eudochia ROBU, artist plastic
- Premiul Gavriil Muzicescu în domeniul muzicii - Ion NEGURĂ, artist instrumentist (flaut)
- Premiul Gavriil Muzicescu în domeniul muzicii - Duetul de pianiști Domnilor Anatolie LAPICUS și Iurie MAHOVICI
- Premiul Ştefan Ciobanu în domeniul conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei - Maria CIOCANU, cercetătoare a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală
- Premiul Ion Madan în domeniul biblioteconomic şi bibliografic Aliona MANCIU, șef Serviciu Asistență Metodologică de Specialitate, BPR „D. Cantemir”, Ungheni
- Premiul Gheorghe Cincilei în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media - Maria MOCANU, realizatoarea emisiunii „Dor de Izvor” la Radio Chișinău
- Premiul Artă plastică contemporană - Ghenadie POPESCU, artist plastic
- Premiul Emil Loteanu în domeniul cinematografiei - Olga LUCOVNICOVA, regizor de film
- Premiul Emil Loteanu în domeniul cinematografiei - Dragoș TUREA, regizor de film
- Premiul Veniamin Apostol în domeniul educației artistice - Anastasia GUSAROVA, profesor de flaut, Liceul Internat Republican de Muzică ”Serghei Rahmaninov”
- Premiul Veniamin Apostol în domeniul educației artistice - Violeta TIPA, colaborator științific în sectorul „Arta cinematografică și televiziune” al Centrului Studiul Artelor, Institutul Patrimoniului Cultural al A.Ș.M.
- Premiul Alexandru Fedco pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local - Silvia ZAGOREANU, directorul Palatului de Cultură Ungheni
- Premiul Valentina Rusu-Ciobanu pentru debut în artele vizuale - Dmitri ȘIBAEV, artist plastic
Laureaților li s-au oferit diplome de onoare a Ministerului Culturii și mijloace financiare, în valoare totală de 240.000 de lei.