Natalia Gavrilița, la Centrul „Blue Dot” : Fiecare al doilea refugiat din Ucraina este copil și are nevoie de asistență specială
Peste 800 de persoane, dintre care circa 300 de copii au beneficiat de servicii de consiliere și informare în cadrul centrului „Blue Dot” (Punct Albastru), înființat de către UNICEF în apropierea punctului de trecere a frontierei Otaci. În cadrul vizitei în nordul țării, prim-ministra Natalia Gavrilița, a vizitat centrul, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai UNICEF, angajați și voluntari, dar și cu beneficiari.
Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj, a menționat că un număr impunător de copii traversează frontiera, iar criza refugiaților este de fapt o criză a protecției copilului: „Împreună cu Executivul, UNICEF lucrează pentru a menține copiii în siguranță. Ne concentrăm inclusiv pe consolidarea măsurilor de protecție a copilului la punctele de trecere a frontierei și extinderea „Punctelor albastre” în toate țările care găzduiesc refugiații, inclusiv în Republica Moldova.”
Specialiștii centrului „Blue Dot” oferă servicii de consiliere psihologică, asistență juridică, dar și servicii de protecție, inclusiv împotriva violenței. La fel, cei 15 angajați ai centrului identifică femeile care au nevoie de suport, copiii neînsoțiți și riscurile cărora sunt supuși aceștia. Mai mult, în cadrul centrului sunt amenajate spații prietenoase copiilor, pentru joacă și odihnă, dar și spații speciale pentru mame cu copii mici.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a discutat cu oamenii recent sosiți la centru, asigurându-i că suportul necesar va veni în continuare din partea autorităților.
„Aproape fiecare al doilea refugiat din Ucraina este copil. Ei au nevoie de atenție și asistență specială. Este extrem de important ca ei sa beneficieze de recuperare și susținere și să poată simți o doză de normalitate în această situație dificilă pentru ei și familiile lor”, a spus prim-ministra.
Până în prezent, de-a lungul punctelor de frontieră din țara noastră au fost deschise trei centre de prim ajutor „Blue Dot” care au primit peste 2500 de copii și 2000 de adulți. În perioada următoare, în Republica Moldova urmează a fi activate încă șase centre pentru identificarea nevoilor urgente de servicii sociale şi de protecţie.