Prim-ministra Natalia Gavrilița a vizitat punctul de trecere a frontierei de stat Otaci
Fluxul persoanelor care traversează frontiera de stat Otaci s-a diminuat în ultima perioadă, iar mai mulți cetățeni ucraineni se întorc la casele lor, fiind înregistrată o creștere pe direcția de ieșire din Republica Moldova. Informația i-a fost prezentată astăzi prim-ministrei Natalia Gavrilița, în cadrul vizitei la vama Otaci, care încă de la începutul războiului din Ucraina a fost una dintre cele mai aglomerate.
Din 24 februarie curent, poliția de frontieră a trecut la regim de alarmă, activitate care a impus mobilizarea tuturor forțelor și mijloacelor întru gestionarea fluxului de refugiați. În această perioadă, în postul vamal Otaci au fost înregistrate circa 115 mii de traversări, dintre care 89 mii pe direcția intrare în Republica Moldova. Șeful interimar al Direcției regionale Nord, Mihail Voinițchii a menționat că fluxul cel mai mare a fost înregistrat în perioada 1-9 martie curent, iar pentru a fluidiza traficul și a oferi confortul necesar oamenilor, a fost suplinit numărul de angajați și piste.
Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a subliniat că chiar dacă la moment traversările sunt în descreștere, angajații punctului vamal sunt mereu pregătiți pentru mobilizare și intervenție promptă la gestionarea fluxului de călători: „Împreună cu colegii de la Serviciul Vamal și cei de la agenția Frontex, depunem efort pentru ca refugiații să se simtă în siguranță în Republica Moldova. De asemenea, facem schimb eficient de informații cu colegii din Ucraina și România pentru a coordona toate acțiunile pentru tranzitarea refugiaților spre UE”.
Prim-ministra a mai fost informată despre relațiile comerciale cu Ucraina, care se restabilesc treptat. Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a spus că o parte din mărfuri care urmau să ajungă în Republica Moldova mai rămân blocate în țara vecină, fiind negociate în continuare posibilitățile de import ale acestora în țara noastră.
„Lucrăm cu vecinii și partenerii internaționali pentru ca să fluidizăm traficul la frontieră și să îmbunătățim rețelele de logistică și transport. În special, lucrăm cu partenerii din UE ca să creștem numărul de autorizații de transport și să liberalizăm transportul, astfel ca agenții economici să aibă căi alternative de acces și să se poată reorienta mai ușor spre alte piețe”, a menționat Natalia Gavrilița.
131 de persoane au solicitat azil pe teritoriul punctului de trecere a frontierei Otaci, iar 2000 de cetățeni ucraineni au depus cererea de azil la Centrul comunitar deschis în satul Călărăşeuca, aflat în apropierea vămii.