Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki
Parcursul European al Republicii Moldova, cooperarea guvernamentală moldo-poloneză, dar și provocările cu care se confruntă țara noastră și Polonia, în contextul regional actual, au fost discutate astăzi, la Varșovia, în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavrilița cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki. Șefa Executivului de la Chișinău a subliniat că la fel ca Polonia, Republica Moldova se află la graniță cu războiul și, începând cu declanșarea acestuia, primește refugiați, iar autoritățile gestionează o criză umanitară fără precedent și caută soluții pentru redresarea economică a țării.
„Republica Moldova rămâne alături de oamenii din Ucraina și a avut mereu frontierele deschise pentru refugiații din țara vecină. În acest efort observat și susținut de comunitatea internațională, rolul cel mai important l-au avut oamenii din țara mea, care, din proprie inițiativă, au acordat refugiaților cazare, transport, donații, și alt suport. În același timp, economia noastră este lovită dur de război - căile de export și import au fost reorientate, iar Guvernul și antreprenorii rezolvă zilnic situații de urgență. Costurile acestui război sunt extrem de mari și sunt simțite de cetățeni”, a spus Natalia Gavrilița.
În context, prim-ministra a apreciat intenția Poloniei de a oferi Republicii Moldova un sprijin financiar, menționând că acești bani vor ajuta Guvernul să continue programele de suport pentru cetățeni și afaceri. În cadrul întrevederii a fost semnat Programul executiv în domeniul culturii, educației şi ştiinței pentru anii 2022-2025, dar și Acordul de împrumut între Guvernul Republicii Polone și Guvernul Republicii Moldova, în sumă de 20 milioane de euro. Împrumutul, care are o dobândă de 0,01%, a fost acordat pe un termen de 20 de ani și va fi utilizat pentru finanțarea cheltuielilor bugetare.
Șefa Executivului de la Chișinău a subliniat că Polonia rămâne un partener de încredere și în procesul de integrare a Republicii Moldova în UE, iar țara noastră mizează pe ajutorul părții poloneze în inițiativa de abolire a cotelor pentru exportatorii moldoveni. „Nici o criză modernă nu poate fi rezolvată unilateral. Modelul european de cooperare și dezvoltare este un garant al păcii și prosperității, iar Moldova privește spre acest model cu admirație și respect și speră că, într-o zi, va putea aduce valoare adăugată ca membru deplin al Uniunii Europene. Ne bucurăm de sprijinul Poloniei, o țară care ne înțelege, o țară care știe cum să ne ajute și o țară care e un model de parcurs european”, a adăugat prim-ministra.
La rândul său, premierul Mateusz Morawiecki a ținut să evidențieze că Polonia va susţine în continuare Republica Moldova în efortul de gestionare a crizelor, în implementarea Acordului de Asociere, precum și în alte domenii concrete legate de procesul de integrare europeană.
Oficialii au mai vorbit despre negocierile pe care le duce Republica Moldova în vederea obținerii eliminării cotelor pentru export și liberalizării autorizațiilor de transport.