Prim-ministra Natalia Gavrilița, în discuții cu deputații Bundestagului german
Evoluțiile din ultima perioadă ce țin de securitatea regională și consecințele acestora pentru Republica Moldova au fost discutate astăzi la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu o delegație formată din deputații Bundestagului german, condusă de șeful grupului CSU (Uniunea Creștin-Socială), Alexander Dobrindt. În discuții, oficialii au pledat pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictului armat din Ucraina, în urma căruia țara noastră a fost lovită de crize fără precedent.
„Mi-aș dori să ne întâlnim în condiții în care am putea să vorbim mai mult despre situația economică și relațiile bilaterale, și nu despre dificultățile pe care le întâmpinăm în prezent. Dar sunt sigură că cu ajutorul prietenilor noștri putem face față situației și putem solidifica reformele, așa încât să rămânem parte a lumii libere”, a menționat Natalia Gavrilița.
În acest context, prim-ministra a apreciat înalt organizarea la Berlin a conferinței donatorilor, care a demonstrat solidaritatea comunității internaționale, fiind punctate acțiunile concrete prin care țara noastră va fi susținută de partenerii externi.
„A fost o întâlnire crucială pentru viitorul Republicii Moldova, întrucât suntem a doua țară cea mai afectată de război, după Ucraina. Generarea de asistență imediată pe plan politic și financiar ne va ajuta să atenuăm consecințele războiului și să continuăm procesul de dezvoltare. În ciuda tuturor dificultăților, suntem hotărâți să ne urmăm agenda de construire a unui stat european modern”, a spus Natalia Gavrilița.
Prim-ministra a subliniat că ieri, țara noastră a recepționat chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE, iar completarea acestuia este esențială pentru avansarea în procesul de integrare europeană. Chiar dacă procesul de aderare la UE este unul lung și necesită transformări profunde, Natalia Gavrilița a accentuat că autoritățile rămân angajate în atingerea scopului final și mizează în acest sens pe suportul partenerilor, inclusiv al Germaniei.
La rândul său, Alexander Dobrindt, a menționat că Germania va susține în continuare intențiile autorităților de la Chișinău în ceea ce ține de modernizarea țării și implementarea agendei europene: „Ne bucurăm că putem colabora având aceeași înțelegere a valorilor europene și suntem gata să vă susținem în parcursului vostru european. Aveți respectul nostru pentru reformele curajoase pe care le faceți pentru a vă apropia de UE, în special pentru eforturi în consolidarea statului de drept. Totodată, urmărim cu atenție ce face Moldova în ultimele săptămâni de la declanșarea războiului și vrem să ne expiram toată admirația pentru profesionalismul de care dați dovadă.”
Părțile au vorbit, de asemenea, despre gestionarea crizei energetice din țara noastră, cooperarea moldo-germană în domeniul comercial-economic, dar și implementarea în Republica Moldova a programelor de asistență tehnică și financiară.