Belgia susține Republica Moldova în depășirea crizelor și avansarea în procesul de integrare europeană
Subiectele ce țin de securitatea regională, dar și oportunitățile de cooperare dintre Republica Moldova și Belgia în vederea avansării țării noastre pe calea integrării europene, au fost discutate astăzi, la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu omologul său belgian, Alexander De Croo.
Șefa Executivului de la Chișinău a remarcat că noul context regional a generat în Republica Moldova crize fără precedent, iar suportul partenerilor externi rămâne important pentru atenuarea impactului socio-economic al războiului asupra țării noastre. Prim-ministra a mulțumit pentru asistența umanitară, oferită de Belgia, folosită pentru necesitățile cetățenilor ucraineni sosiți în țara noastră. În context, Natalia Gavrilița a menționat că pe lângă gestionarea crizei refugiaților, autoritățile luptă în această perioadă cu fenomene precum dezinformarea și propaganda, promovând interzicerea simbolurilor de război.
„Eforturile noastre sunt canalizate acum spre depășirea dificultăților create de acest război, însă vom continua și reformele structurale și instituționale - schimbări pe care și le-au dorit oamenii. Moldovenii merită să fie parte a lumii libere și vom munci pentru a asigura prosperitate în baza valorilor democratice, justiției corecte, și a statului de drept”, a spus prim-ministra.
De asemenea, Natalia Gavrilița s-a referit la agenda europeană a Republicii Moldova. „Avem toată determinarea să livrăm cetățenilor noștri rezultate concrete, iar în procesul de integrare europeană contăm pe susținerea Belgiei”, a adăugat prim-ministra.
La rândul său, premierul belgian, Alexander De Croo, a apreciat acțiunile autorităților de la Chișinău - atât cele orientate spre realizarea parcursului european, cât și măsurile imediate luate în contextul conflictului din Ucraina: „Nimeni nu s-a gândit că în secolul 21 vom avea un război atât de nedrept și nejustificat la granițele Europei. În aceste timpuri dificile, țările cu valori comune, fie ele membre ale UE sau încă nu, trebuie să se susțină reciproc. Așa cum Moldova este în proces de desfășurare a unor reforme foarte bune și corecte, noi vom continua să vă susținem în ceea ce faceți.”
Oficialii au vorbit, de asemenea, despre posibilitățile de intensificare a dialogului moldo-belgian în vederea combaterii corupției, în domeniul economic și cel investițional.