Natalia Gavrilița: Mă bucur că Republica Moldova se alătură statelor din UE, prin lansarea Anului European al Tineretului în țara noastră
Prim-ministra Natalia Gavrilița, alături de reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, în frunte cu Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a participat astăzi la evenimentul de lansare a „Anului European al Tineretului în Republica Moldova”, găzduit de Universitatea de Stat din Moldova. La eveniment au mai participat ministrul Educației, Anatolie Topală și rectorul USM, Igor Șarov.
În cadrul discursului său, Natalia Gavrilița a vorbit despre provocările cu care s-au confruntat tinerii din Moldova în ultimii ani, menționând că evenimentul este un prilej de a-i motiva să privească cu speranță și încredere în viitor. În acest sens, Guvernul va întreprinde toate acțiunile necesare pentru a sprijini în continuare generația în creștere, a dat asigurări prim-ministra.
„Chiar dacă trăim vremuri grele, cred cu tărie că tinerii merită o perspectivă în Republica Moldova. Inclusiv cu gândul la viitorul generațiilor actuale de studenți, elevi sau tineri specialiști am depus în luna martie cererea de aderare la Uniunea Europeană. Aceasta reprezintă cea mai importantă garanție cu privire la un viitor mai bun pentru cei peste 710 de mii de tinere și tineri din țara noastră”, a menționat Natalia Gavrilița.
Totodată, prim-ministra a vorbit despre programul de granturi, lansat de Executiv, pentru tinerii care vor să inițieze o afacere, dar și inițierea a 76 de sub-proiecte pentru tinerii întreprinzători în 23 de raioane ale țării.
„Știm că mulți tineri visează să își deschidă propria afacere. Vă încurajez să o faceți prin intermediul programului național denumit „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă. Ne-am gândit și la tinerii din mediul rural: aveți prioritate în accesarea finanțării din Fondul de subvenționare în agricultură, care a fost majorat în anul curent cu 60% față de anul 2021”, a mai spus, în context, șefa Executivului.
De asemenea, Guvernul a alocat recent 10 milioane de lei pentru acordarea unor vouchere culturale pentru tineret - o premieră pentru țara noastră. Cu aceste vouchere, tinerii vor putea merge gratuit la spectacole de teatru, muzee, concerte, sau vor putea cumpăra cărți.
Natalia Gavrilia s-a referit și la lansarea unui program de internship-uri în instituțiile administrației publice centrale: „Avem nevoie de contribuția voastră, de entuziasmul, creativitatea și inovația de care numai tinerii pot da dovadă! Vă așteptăm cu brațele deschise la Casa Guvernului”, a punctat Natalia Gavrilița.
La rândul său, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a reiterat deschiderea Uniunii Europene în finanțarea programelor pentru susținerea tinerilor din Republica Moldova.
„Una dintre prioritățile care stau la baza cooperării Uniunii Europene cu partenerii săi din Vest este îmbunătățirea perspectivelor pentru tânăra generație. Împreună cu Republica Moldova, UE își propune să creeze oportunități pentru tineri de a studia, munci și participa pe deplin în viața socială , oferindu-le șansa de a-și împlini în întregime potențialul”, a declarat Ambasadorul UE Mazeiks în cadrul evenimentului.
„Anul european al Tineretului” a fost lansat la decizia Parlamentului European. Astfel, pe tot parcursul anului 2022, în spațiul UE, vor fi organizate conferințe, evenimente, precum și campanii de informare și de promovare a tinerilor prin intermediul programelor Erasmus+, „Europa creativă”, Inițiativa DiscoverEU ș.a.