Starea de urgență, prelungită pentru 60 de zile. Natalia Gavrilița: Vom acționa și în continuare cu maximă prudență și transparență, asigurând luarea deciziilor necesare pentru soluționarea crizelor
Prim-ministra a menționat că de la instituirea, la data de 24 februarie curent, a stării de urgență, Guvernul, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), a acționat în mod transparent și a adoptat soluții importante pentru depășirea crizelor survenite. „Gestionarea în regim prompt a fluxului migrațional și crearea instrumentelor pentru realizarea acestui obiectiv au fost posibile printr-o serie de derogări și completări ale cadrului normativ și prin conjugarea eforturilor tuturor celor implicați. Societatea civilă, voluntarii din interiorul sau din afara țării, autoritățile publice locale, parteneri de dezvoltare și autoritățile publice centrale - le mulțumesc tuturor pentru mobilizarea exemplară și munca de până acum”, a spus Natalia Gavrilița.
Șefa Executivului s-a referit la modul în care, cu suportul cetățenilor și comunității internaționale, a fost gestionată criza umanitară – autoritățile au facilitat intrarea în țară și șederea pe teritoriul Republicii Moldova a persoanelor refugiate, asigurând hrana acestora, cazarea, accesul la serviciile medicale, la educație și angajarea în câmpul muncii, fiind create, totodată centrele temporare de plasament. De asemenea, a fost creat Centrul Unic de Gestionare a Crizei, dar și liniile telefonice gratuite destinate soluționării problemelor refugiaților.
O altă criză gestionată de autorități în ultima perioadă este criza energetică. Astfel, în scopul asigurării securității energetice a țării, CSE a adoptat mai multe decizii care au contribuit la continuitatea aprovizionării, în conjunctura actualei configurații a piețelor energetice și ținând cont de situația din regiune. În același timp, Guvernul a intervenit cu o serie de măsuri compensatorii, cu un impact major pentru societate și industrie, compensând diferențele de preț la gazelle naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici și oferind compensații pentru diferența prețului de achiziție a electricității.
„Am respectat ceea ce am promis Parlamentului atunci când am solicitat declararea stării de urgență și anume că vom dispune doar acele măsuri proporționale și necesare într-o societate democratică, pentru gestionarea și depășirea situației de urgență. Măsurile pe care noi le-am luat au vizat gestionarea crizei umanitare și a crizei energetice, având însă permanent în atenție și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru cetățenii noștri, asigurarea funcționarii statului și îndeplinirea obiectivelor strategice asumate”, a adăugat prim-ministra.
Totodată, solicitarea de prelungire a stării de urgență este justificată în contextul unor posibile valuri noi de refugiați pentru care Republica Moldova va continua să ofere protecție umanitară și sprijin, și care presupune utilizarea în continuare a instrumentelor de ordin legislativ și organizatoric pe care starea de urgență le-a permis.
„Guvernul va acționa și în continuare cu maximă prudență și transparență, echilibrat și asigurând proporționalitatea deciziilor necesare pentru soluționarea crizelor, fără a limita sau restrânge drepturile și libertățile fundamentale”, a subliniat prim-ministra.