Cadrul normativ conex Codului administrativ va fi modificat
Mai multe acte normative vor fi modificate pentru a fi aduse în concordanță cu noile prevederi ale Codului administrativ al Republicii Moldova, adoptate recent de către Parlament. În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de modificare a cadrului normativ conex Codului administrativ.
„Legislația în vigoare cuprinde o serie de reglementări diversificate cu privire la aspecte ce vizează emiterea de acte administrative cu caracter normativ sau individual, mecanismele de verificare a legalității actelor administrative, de soluționare a cererilor privind accesul la informație etc. Numărul impunător de acte normative, în baza cărora sunt emise actele administrative, cuprinde norme contradictorii care pot duce la o interpretare eronată și la o aplicare defectuoasă a normelor de drept, ceea ce în consecință poate avea ca efect încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, a explicat secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco.
Conform proiectului, vor fi operate modificări la Codul funciar, Codul fiscal, Codul vamal, Legea privind accesul la informație, Legea privind administrația publică locală, Legea cu privire la secretul de stat, dar și la alte acte normative. Modificările sunt propuse pentru a pune în acord conținutul și terminologia acestora cu prevederile Codului administrativ, în scopul asigurării existenței unui cadru legal unitar în partea referitoare la contestarea actelor administrative.
De asemenea, prin acest proiect de lege se urmărește asigurarea stabilității procedurilor administrative, uniformizarea cadrului legal existent și ajustarea acestuia la Codul administrativ, care stabilește necesitatea respectării procedurii prealabile asupra încălcării unui drept vătămat de către o autoritate publică prin emiterea actelor administrative. „Modificările au drept scop apropierea administrației publice de cetățean și îmbunătățirea calității serviciilor publice prestate cetățenilor, asigurarea informării și participării tuturor părților interesate la luarea deciziilor administrative, creșterea responsabilizării autorităților publice, acestea fiind noi imperative normative stabilite de Codul administrativ pentru toți subiecții implicați în procesul administrativ”, a spus Eduard Serbenco.