1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. Jocul lui Viktor Orban. Cum poate premierul maghiar să blocheze drumul către aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
10:24 - 21.06.2022
1
0 /5 Stars by
0
0

Jocul lui Viktor Orban. Cum poate premierul maghiar să blocheze drumul către aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

Jocul lui Viktor Orban. Cum poate premierul maghiar să blocheze drumul către aderarea la UE pentru Ucraina și Republica MoldovaJocul lui Viktor Orban. Cum poate premierul maghiar să blocheze drumul către aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

Premierul maghiar Viktor Orban a cerut ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE concomitent cu Bosnia și Georgia, relatează digi24.ro cu referire la agenția maghiară de presă Híradó.

Premierul Viktor Orbán a participat luni, la inițiativa președintelui Consiliului European, Charles Michel, la o videoconferință de pregătire a summitului UE de joi și vineri, alături de șefii de guvern din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg și Malta, a declarat Bertalan Havasi, a transmis Bertalan Havasi, șeful biroului de presa al premierului Ungariei. 

Anunțul lui Orban vine cu doar trei zile înaintea Consiliului European la care e așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate.

Luni seară, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis „este timpul să recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei”. În schimb, preşedintele Consiliului European a anunțat că va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde doar Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

Prin urmare, condiția pusă de Viktor Orban este imposibil de îndeplinit, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a dat un aviz pozitiv în legătură cu aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la blocul comunitar, dar a estimat că Georgia trebuie mai întâi să efectueze reforme, în special politice, înainte de a putea pretinde statut de țară candidată la UE.

„Pentru a reuşi, ţara trebuie acum să se unească din punct de vedere politic, pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală şi către Uniunea Europeană - o cale care să stabilească în mod concret reformele necesare, să implice societatea civilă şi să beneficieze de un sprijin politic larg”, a declarat preşedintele executivului blocului, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Executivul european a recomandat ca Georgiei să i se „ofere perspectiva de a deveni membru al Uniunii Europene”, o situaţie care însă nu are valoare juridică.

Luni seară, zeci de mii de manifestanţi au ieșit în stradă la Tbilisi, capitala Georgiei, cerând aderarea la Uniunea Europeană a acestei foste republici sovietice din Caucaz.

Ungaria se poate folosi de dreptul său de veto

Avizul de vineri al Comisiei Europene este consultativ, decizia finală privind acordarea acestui statut aparținând celor 27 de state membre ale UE. 

Potrivit legislației europene, dacă Ungaria face uz de dreptul său de veto, UE nu poate acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate.

Nu ar fi pentru prima dată când Budapesta împiedică sau întârzie deciziile majore ale Bruxelles-ului. Săptămâna trecută, Viktor Orban a utilizat dreptul de veto în dosarul unui impozit minim pe profiturile companiilor. Pe ultima sută de metri a apărut opoziţia Ungariei, în condiţiile în care pentru un acord ar fi fost nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre.

De asemenea, în urmă cu o lună, Ungaria a întârziat timp de mai multe săptămâni al șaselea pachet de sancțiuni al UE la adresa Rusiei și s-a folosit de dreptul de veto pentru a slăbi acele sancțiuni, vizând mai ales să fie acceptată de la un embargo asupra petrolului rusesc.


Publicat de:Рустам
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее