1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. Moldova, la jumătate de cale spre integrarea în UE. Încă câțiva PAȘI până la ADERARE
15:40 - 24.06.2022
2
0 /5 Stars by
0
0

Moldova, la jumătate de cale spre integrarea în UE. Încă câțiva PAȘI până la ADERARE

Moldova, la jumătate de cale spre integrarea în UE. Încă câțiva PAȘI până la ADERAREMoldova, la jumătate de cale spre integrarea în UE. Încă câțiva PAȘI până la ADERARE

Republica Moldova se află la jumătate de drum spre integrarea în Uniunea Europeană, după ce a primit statutul de candidat. Majoritatea liderilor UE au salutat decizia istorică şi au transmis mesaje de felicitare Moldovei şi Ucrainei.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a menţionat că UE va depune toate eforturile pentru a ne ajuta să fim parte a comunității căreia îi aparținem istoric.

"Este o zi cu adevărat istorică, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Republica Moldova. Țării i-a fost oferită posibilitatea ca, în viitor, să devină membră a UE, o comunitate care este un simbol al păcii, al securității și prosperității pe continentul nostru.", a  menționat Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

Felicitări au venit şi din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis, care ne-a dorit ca acest drum să fie unul rapid și încununat de succes.

"Cred că Ucraina, Moldova și Georgia, la rândul lor, au primit un nou impuls, și sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele care, sigur, sunt încă necesare pentru a face apoi următorul pas."

Următorul pas după oferirea statutului de țară-candidat la aderare este cel al negocierilor propriu-zise, care sunt demarate după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE.

Al 7-lea pas presupune implementarea legislației și a standardelor UE în toate cele 35 de capitole de negociere.

Următoarea etapă presupune ca din partea Comisiei să fie emisă o opinie privind gradul de pregătire al țării noastre pentru a deveni membru al UE.

Pasul 9 înseamnă încheierea negocierilor, iar apoi toate statele membre UE și statul-candidat ratifică Tratatul de Aderare. Nu există însă o durată precisă a negocierilor. Acestea pot dura ani, teoretic chiar şi decenii. Totodată, acestea pot fi blocate pe termen nedefinit, la cererea uneia sau alteia din țările membre. Turcia, de exemplu, a semnat un acord de asociere acum 59 de ani, a căpătat statutul de candidat în 1999 și și-a început negocierile în 2005.

După anunţul de la Bruxelles, Rusia şi-a reiterat mesajul că obţinerea statutului de candidat la aderare a ţării noastre şi a Ucrainei necesită atenția sporită din partea Moscovei. Totuşi, şeful diplomaţiei de la Moscova a acuzat din nou Europa de politică şi retorică antirusească, ce ar putea duce într-un final la un război deschis cu Rusia.

"Nu ne facem mari iluzii că această abordare rusofobă a Uniunii Europene se va schimba în curând. Dar aceasta este calea pe care au ales-o europenii. UE, împreună cu NATO, adună o coaliție modernă pentru a lupta și, în general, pentru a intra în război cu Rusia.", a declarat Seghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Un mesaj similar a venit şi din partea purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov a declarat că speră că acordarea statutului de aderare, în special pentru ţara noastră şi apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, să nu fie asociată cu rusofobia.

"Vedem acum că Moldova vrea să devină mai europeană decât europenii şi depune eforturi maxime în acest sens. Nu înţeleg de ce, însă, acest statut de candidat se asociază cu ceva anti-rusesc. Moldovenii au impresia că dacă vor deveni mai anti-ruşi, vor obţine şi mai multă admiraţie din partea europenilor."


Publicat de:Рустам
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее