1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. MOLDOVA AR PUTEA SPORI SECURITATEA ENERGETICĂ DIN CONTUL LIVRĂRILOR DE ENERGIE ELECTRICĂ DIN UCRAINA, - DMITRI TORNER
16:30 - 01.07.2022
2
0 /5 Stars by
0
0

MOLDOVA AR PUTEA SPORI SECURITATEA ENERGETICĂ DIN CONTUL LIVRĂRILOR DE ENERGIE ELECTRICĂ DIN UCRAINA, - DMITRI TORNER

MOLDOVA AR PUTEA SPORI SECURITATEA ENERGETICĂ DIN CONTUL LIVRĂRILOR DE ENERGIE ELECTRICĂ DIN UCRAINA, - DMITRI TORNER

Moldova ar putea diversifica sursele de aprovizionare cu energie electrică prin importuri din Ucraina, aigurându-se astfel pentru cazurile unor eventuale situații de urgență în acest domeniu.

Acest lucru a fost relatat într-o rubrică pe Tribuna.md de Dmitri Torner, consultant într-o serie de companii europene din domeniul energiei, chimiei și tehnologiei.

El a menționat că Ucraina, la fel ca Moldova, a fost conectată la Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie Electrică (ENTSO-E) și a devenit țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, obținând astfel instrumentele necesare pentru dezvoltarea ulterioară a cooperării cu Republica Moldova în domeniul energiei electrice.

În acest context, Dmitri Torner consideră logic ca problema cooperării dintre cele două țări în domeniul asigurării securității energetice să fi fost discutată în cadrul negocierilor dintre Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, susținute la Kiev, pe 27 iunie.

„În ultimele șase luni au avut loc o serie de evenimente care au schimbat radical nu doar situația geopolitică din Europa și din lume, dar au avut și un impact direct asupra industriei energetice din Moldova. Au apărut atât oportunități, cât și riscuri noi”, scrie expertul.

Potrivit lui, printre oportunități se numără conectarea menționată mai sus la ENTSO-E și decizia UE de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderarea la UE. Riscurile includ reacția negativă a Rusiei la apropierea Moldovei de UE și amenințările de a opri livrările de resurse energetice.

Dmitri Torner a reamintit că Moldova și Ucraina au încercat deja să coopereze în sectorul energetic, de exemplu, în 2017. Atunci Energocom a semnat cu compania ucraineană DTEK Trading un contract de furnizare a energiei electrice pe un termen de un an. Cu toate acestea, mai târziu, partea ucraineană și-a ajustat volumele și a redus exporturile de trei ori, ceea ce a dus în final la încetarea cooperării.

Acum situația este diferită: din cauza războiului și a închiderii marilor întreprinderi industriale în Ucraina s-a format un surplus imens de energie electrică, Ucraina însăși fiind interesată să găsească consumatori.

Deși primele contracte dintre Energocom și cea mai mare companie publică generatoare de energie din Ucraina, Energoatom, prevăd un preț pentru energie electrică mai mare decât cel oferit de MoldGRES (aproximativ 77 USD/MW față de 60 USD/MW), în viitor, acesta ar putea scădea. Totodată, existența unei surse alternative este importantă pentru asigurarea securității energetice a Moldovei.

„Este importantă însăși dezvoltarea surselor alternative de aprovizionare, deoarece existența lor va proteja sistemul energetic al Moldovei, în cazul în care Rusia va trece totuși la punerea în aplicare a amenințărilor sale”, a specificat Dmitri Torner.

Potrivit lui, astăzi, la necesitate, Ucraina ar putea acoperi toate necesitățile țării noastre în energie electrică. „Acest lucru, desigur, nu ar trebui considerat un „panaceu” pe termen lung, dar este o asigurare bună pe termen scurt”, a conchis el.

În viitor, potrivit expertului, Moldova la fel ar putea oferi Ucrainei serviciile sale în calitate de țară de tranzit pentru energie electrică către România vecină.


Publicat de:Алексей
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее