MINISTRUL AGRICULTURII A DISCUTAT CU AMBASADORUL UE DESPRE SECURITATEA ALIMENTARĂ A MOLDOVEI
Impactul factorilor economici și sociali asupra securității alimentare a Republicii Moldova a fost discutat, vineri, de ministrul agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gerciu, și ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks. După cum a relatat pentru Infotag serviciul de presă al ministerului, Gerciu a remarcat necesitatea autoasigurării cu alimente a Moldovei, în contextul crizei regionale, în special cu lapte și carne.
„Muncim asupra programului de securitate alimentară a țării, astfel încât să satisfacem nevoile alimentare și nutriționale ale populației. Conștientizăm importanța biologică și alimentară a produselor animaliere și din acest considerent dezvoltarea sectorului zootehnic este o prioritate. Securitatea alimentară a țării poate fi asigurată prin dezvoltarea și încurajarea activităților ce țin de creșterea animalelor și prin sporirea volumelor de producere a culturilor agricole”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, războiul din Ucraina a avut un impact negativ asupra activităților comerciale ale fermierilor moldoveni”.
„Suntem recunoscători Uniunii Europene că a sporit oportunitățile de export pentru șapte produse agricole (roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri). În acest an, observăm o tendință de diversificare a piețelor pentru mere, fiind sporit exportul în statele comunitare. În primăvara anului curent, producătorii au reușit să exporte mere în aproape 20 de țări. În prezent, o preocupare importantă a ministerului este asigurarea furnizării de fertilizanți și de combustibil pe teritoriul țării noastre”, a spus Gerciu.
Janis Mazeiks și-a exprimat încrederea în continuarea cooperării eficiente și a dat asigurări că UE își va continua eforturile pentru a oferi sprijinul necesar Moldovei.