UNUL DINTRE CELE MAI MARI PARCURI FOTOVOLTAICE A FOST CONSTRUIT ÎN RAIONUL OCNIȚA CU SUSȚINEREA MAIB
Panourile fotovoltaice devin tot mai populare în Moldova, pentru că sunt o modalitate eficientă de a face economii. Energia alternativă este o opțiune pentru cei care doresc energie curată, economică, cu o structură sustenabilă, iar maib susține cu încredere astfel de proiecte.
Recent, în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, maib a participat la inaugurarea de către Lavender First SRL a unuia dintre cele mai mari parcuri cu panouri solare. Parcul este amplasat în orășelul Frunze din Ocnița pe o suprafață de 2,8 ha și conține 3 000 de panouri fotovoltaice care vor genera anual cca 2 mil. kWh.
„Inițial, compania Lavender First a dorit să se ocupe cu lavandă. Am dorit să producem uleiuri esențiale, după care am înțeles că cea mai reușită ocupație este energia regenerabilă. Când ne-am adresat la maib, au fost receptivi. Au venit cu informații cu privire la documente și ne-a fost ușor. Foarte operativ au fost primiți banii”, relateazăMihaela Vîrlan, reprezentanta Lavender First SRL.
Parcul fotovoltaic deține statutul de producător eligibil de energie electrică și a fost construit de către Alum Sistem SRL.
„În perioada mai-septembrie, un asemenea parc ar putea produce 8000-10000 kWh pe zi”, a specificat Vladislav Chirica, managerul tehnic Alum Sistem SRL.
Totodată, Vladislav Chirica a relatat cu mândrie despre planurile de viitor care vor fi realizate în parteneriat cu maib - 55 de proiecte mari cu capacitatea de 1mWh și 15 proiecte pentru contorizarea netă de 200 kWh. Până la sfârșitul anului 2022, vor fi deschise 5 parcuri fotovoltaice cu o capacitate de producere de cca 1 mWh fiecare.
Costurile unui proiect constituie cca 760 euro per 1 kWh la cheie. Termenul de executare, din momentul semnării contractului până la darea în exploatare, este de 6 luni. Recuperabilitatea proiectelor, realizate din resurse proprii, este de 5,5 ani, cu atragerea resurselor de la bancă - 6,5 ani.
Maib oferă suport financiar atât din resurse proprii, cât și din fonduri internaționale. Creditele se acordă inclusiv întreprinderilor nou create cu scopul de:
·producere a energiei din resurse alternative;
·eficientizare energetică a întreprinderii;
·a efectua investiții sustenabile (eco friendly).
Solicitanții pot obține finanțare pe un termen de 7 ani, cu perioadă de grație la achitarea creditului de până la 12 luni și a dobânzii de până la 6 luni. Creditele pentru energia verde au mai multe avantaje: dobânda poate fi subvenţionată, investițiile pot fi parțial compensate, nu e nevoie de contribuţie proprie și se oferă asistenţă tehnică în realizarea proiectului.
Vrei să investești în independența energetică a afacerii tale? Solicită oferta și te vom contacta pentru o consultație individuală.