Guvernul a prezentat publicului viziunea de dezvoltare a Republicii Moldova pentru următorii șapte ani
Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” este tot mai aproape de a fi definitivată și aprobată de către Guvern. După perioada consultărilor publice în iulie-august anul acesta, astăzi, Guvernul a prezentat publicului principalele direcții și obiective pentru dezvoltarea țării până în 2030. La eveniment au participat reprezentanți ai societății civile, parteneri instituționali și cei de dezvoltare.
„Este o coincidență simbolică faptul că discutăm Strategia Națională de Dezvoltare în ajunul Zilei Independenței țării noastre. Eu sper foarte mult că toți împreună, fiind o societate consolidată, să punem umărul la dezvoltarea Republicii Moldova. Ne dorim proiecte majore și strategice dedicate tuturor pe care să le realizăm în pofida crizelor de zi cu zi”, a subliniat prim-ministra Natalia Gavrilița.
Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” înseamnă că, până în 2030, Republica Moldova va deveni prosperă, rezilientă și europeană. Printre planurile ambițioase ale Guvernului se numără și:
- reducerea cu 50% a nivelului de sărăcie în toate dimensiunile sale pentru bărbați, femei și copii de toate vârstele;
- construcția autostrăzii Chișinău-Iași și a 3 poduri rutiere între Republica Moldova și România la Giurgiulești, Leova și Ungheni;
- construcția sau reabilitarea sistemelor de canalizare și stații de epurare în toate localitățile cu un număr mai mare de 15 mii de locuitori;
- realizarea programelor naționale „Acoperirea universală cu serviciu de iluminat stradal” și „Înlocuirea ardeziei cu material modern și sigur”;
- crearea liceelor model în toate orașele-poli de dezvoltare regională;
- construcția a 2 spitale regionale la Bălți și Cahul și modernizarea tuturor instituțiilor medicale raionale;
- realizarea programului național „Asigurarea grupurilor sanitare moderne și sigure în fiecare școală și grădiniță”.
„Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030” reprezintă un document vizionar ce are la bază Agenda 2030 a ONU și Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. În contextul obținerii statutului de țară-candidat, acest document va sta la baza unui set întreg de politici elaborate de Guvern în următoarea perioadă, inclusiv Planul Național de Dezvoltare și Cadrul bugetar pe termen mediu”, a declarat Dumitru Udrea, secretar general al Guvernului.
Până la sfârșitul lunii august, Guvernul va recepționa ultimele propuneri și sugestii pentru definitivarea documentului, iar în septembrie 2022, strategia va fi aprobată de Guvern și apoi prezentată Parlamentului pentru dezbateri și adoptare. Propunerile și recomandările pentru proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030” pot fi expediate la adresa de email: [email protected]
De asemenea, Guvernul lansează astăzi consultările publice privind Agenda Anticriză 2022-2023. Documentul reprezintă un plan de acțiuni imediate și pe termen scurt pentru a consolida reziliența față de actualele și viitoarele crize. Unele măsuri și acțiuni incluse în agendă au fost deja inițiate și urmează a fi realizate până la sfârșitul acestui an și pe parcursul anului viitor.
Documentul poate fi accesat aici: https://bit.ly/3wxhD0q. Recomandările și propunerile pentru completarea agendei pot fi expediate la adresa de email [email protected].