PREŞEDINTELE: CHIȘINĂUL NU ŞI-A PROPUS ŞI NU-ŞI VA PROPUNE NICIODATĂ SCOPUL DE A LIMITA AUTONOMIA GĂGAUZIEI
Chișinăul nu și-a pus și nu-și va pune niciodată scopul limitării autonomiei Găgăuziei. După cum transmite Infotag, președintele Maia Sandu a spus acest lucru vineri, vorbindu-le studenților Universității de stat din Comrat.
„Acum mulți spun că Chișinăul nu a făcut ceva (pentru Găgăuzia – „I.”). M-am consultat cu mulți experți. Și vreau să vă spun despre concluziile experților recunoscuți internațional și mondial, inclusiv experți din Găgăuzia. Ei au ajuns la concluzia că nicio autonomie din UE nu are competențe atât de largi precum autonomia administrativ-teritorială Gagauz-Yeri din Moldova. Și există multe entități autonome în UE. Subiecții Federației Ruse, fie că este vorba despre o republică, un teritoriu, o regiune autonomă sau un district, nu au astfel de competenţe precum Gagauz-Yeri. Pentru prima dată în istoria lor, găgăuzii au primit aceste împuterniciri anume ca parte a Moldovei independente. Acesta este adevărul care trebuie spus deschis. Și aceasta este o bază de încredere pentru a merge mai departe”, a spus Sandu.
Ea a adăugat că „competențele autonomiei nu au fost încă reglementate și aduse în conformitate cu legea”.
„Există un dialog între centru și autoritățile locale cu privire la delimitarea competențelor care sunt precizate în legislație. Desigur, toată lumea ar dori ca această lucrare de armonizare să se miște mai repede. Dar aceasta este o problemă tehnică, nu una politică. Acesta este un proces minuțios. Când guvernul central este învinuit, acest lucru se face uneori pentru a-și ascunde propriile eșecuri și, adesea, furtul fondurilor bugetare. Da, este posibil ca guvernul să nu răspundă întotdeauna la timp. Dar la Chișinău nu a existat niciodată și nu există sarcina de a limita autonomia”, a spus președintele.
Potrivit ei, „în afară de emoții, nu există niciun singur motiv obiectiv pentru a ne îndoi de funcționalitatea construcţiei stabilite în 1994 sau pentru a cere schimbarea acesteia”.
„Autonomia există în legislație, este funcțională, are competențe, iar specialiștii tehnici trebuie să armonizeze aceste competențe. Guvernul central este angajat în această muncă de armonizare”, a asigurat Sandu.
Ea a mai spus că „una dintre principalele sarcini ale creării autonomiei în 1994 a fost păstrarea identității lingvistice, naționale a găgăuzilor, renașterea culturii găgăuze, deși, din păcate, această sarcină nu a fost încă finalizată”.
„Limba găgăuză este folosită într-o măsură mai mică în școli și chiar în vorbirea zilnică. Limba găgăuză se află pe lista limbilor pe cale de dispariție și nu putem permite acest lucru. Trebuie să lucrăm împreună pentru a rezolva această problemă. Studierea limbii române este de asemenea importantă. Acesta este și unul dintre fundamentele coeziunii sociale, includerea Găgăuziei în viața culturală, socială și politică a țării. Știu că există cerere pentru studierea limbii române. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a dat un exemplu demn, declarând și demonstrând că vorbește românește. Este necesar să le oferim tuturor locuitorilor autonomiei posibilitatea de a învăța limba română, pentru a deschide mai multe oportunități pentru toată lumea. Din 1 ianuarie 2023 lansăm un program național de studiere a limbii române”, a spus Sandu.